klik klik ok!

Wednesday, September 10, 2014

Biskut chocolate chips a.k.a chipsmore

Assalamualaikum. Salam sore.

Pagi tadi datang sedikit kerajinan nak buat biskut chipsmore. Ye.. raya dah 1 bulan lebih tamatkan. Tapi si amani punya lah dok pujuk ummi nye... kukis..kukisss. Ok, ummi mengalah. Nah.. makanlah dgn puas ye nak.. hehehe.

Pada mas biskut ni lebih rasa seperti biskut butter. Lemak masin dari butter ditambah dgn chips coklat yg mewah... hummm.. yummi lah. Tq kak kasihredha for the resepi.

Resepi : Biskut Chipsmore
Sumber : kak kasihredha

Bahan-bahan :-
360gm tepung gandum
300gm butter
75gm gula (kurangkan lagi)
180gm chocolate chips
90gm badam (bakar sekejab)
1 sudu kecik Esen vanilla

Cara-cara:-
Mix butter dan gula sehingga kembang, campurkan esen vanilla.
Masukkan tepung, kacau guna spatula.
Masukkan badam dan chocolate chips.
Betukkan guna sudu dan susun atas dulang yg sudah digriss dgn sedikit butter.
Bakar dgn suhu 160-170c selama 20minit.

*Photo taken by lenser camera handfon*

Monday, September 8, 2014

Kek Pelangi kukus

Assalamualaikom. Salam sore.

Happy monday! Selamat menjalankan tugas dengan cemerlang buat semua yg sedang bertugas mahupun apa yg sedang korang lakukan. Semoga berjaya.

Semalam me buatkan adik2 kek pelangi kukus tapi me tak kukuskan pun. Bakar mcm kek biasa. Ok, sucsess. Sedap! Tengah hari td me buat lagi. Tak puas makan semalam. Cuma ada bahan yg takde. Ok. Alhamdulillah.. rasa tetap sedap dan lembut!

Resepi : Kek Pelangi Kukus
Sumber : google kan ada.

Bahan-Bahan :-
1 cawan mentega
3/4 cawan gula kastor - mas guna 1/2 cawan brown sugar
3 biji telur
1/4 cawan susu pekat - mas letak 1/3 cwn
1/4 cawan serikaya - tak letak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk serbuk penaik
1 sb serbuk koko
1 sk esen vanila
2-3 sb susu segar - mas letak 1 sb je
Sedikit pewarna yang disukai

Cara cara: -
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.

Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.

Sudukan selang seli ke dalam mangkuk yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

* mas bubuh dalam dulang pembakar saiz kecil, dilenser penuh dgn sedikit minyak. Selang selikan adunan. Akhir sekali lorekkan (corak marble)
* bakar dgn suhu 170c selama 40minit/ hingga masak.
* susu segar tu mas dah pernah try gantikan dgn 1 sb minyak masak. Yap.. kek tetap sedap dan lembut.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails