Punyolah sodap dek ponangan masak lomak ni hah, sampai tak perasan mentuo lalu... kuang ajarnye menantu! mak mentua lalu pun boleh tak sedor! Hahaha... sapolah yang kato tu ek? dah lalu belakang manelah nak sedor ye tak? hehehe...
Ayam masak lemak cili padi
Gulai menggulai nie memang peberet hubby, name pun org negeri kan, kalau tak suka, bukan anak nogori lah tu, tapi tak boleh makan selalu bahaya! manyak kolesterol wooo.... seminggu sekali bolehlah.....
Bahan-bahan
Beberapa ketul ayam (utk 2 org makan)
1 inci kunyit hidup (nak guna serbuk pun boleh)
10 tangkai cili padi
2 batang serai / setengah inci halia - ketuk
1/2 biji kelapa parut - santan
2 biji kentang - potong 4
garam
gula
air - anggaran dalam 1 mangkuk air
2 keping asam keping
* tumbuk lumat cili padi dan kunyit hidup *
Cara-cara
Dalam periuk, satukan ayam, bahan tumbuk, kentang, asam keping, serai dan air.
Biarkan mendidih sampai ayam dan kentang empuk.
Masukkan garam dan sedikit gula.
Akhir sekali masukkan santan dan kacau hingga santan masak dan bolehlah dimatikan api. (Nak elak santan dari pecah minyak kena sentiasa kacau).
MoDe : Hari ini adalah hari malas sedunia! malasssssss.............
mas...apasal malas ni?? hihi...jom telan vitamin R
ReplyDeleteAyam masak lemak memang feveret akak satu family..
kasihredha: x taulah nie mls sbb pe? lesu dan letih je rasanya :( vitamin R? R tu for Rajin ke? hehehe....
ReplyDelete