klik klik ok!

Friday, January 31, 2014

Laksa johor asal jadi!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Lama sungguh tak sentuh blog. Ntah ada yang ingat ntah tidak. Rindu tp malas nak updete. Errrr... camne tu? Lagi plak sekarang ni dah ada dayre selain dari instigram lagi la blog di lupakan. Dayre tu pun lebih kurang mcm blog cuma tak boleh ceceh byk mcm blog. But ok. Fun juga.

Ok, dah lama tak share pasal makanan. Pasal resepi. Dapur rumah selalu berasap tp dapur kat sini tak timbul2 asapnya. Hehehe. Malas kan.. gituw ler. Nak share la resepi laksa johor yg mas dpt dari kwn yg asal muor. Katanya laksa asal jadi hahaha.

Resepi: Laksa Johor asal jadi!

Bahan2 :
1 cekak spaghetti -rebus ikut arahan. Ketepikan.
1kg ikan kembung/mabong - mas guna 4 ekor ikan selar saiz besar.
2 biji bwg besar*
2 biji bwg putih*
2 sudu besar cili kering kisar
1 paket kecil kari ikan babas - bancuh dgn sikit air utk jadikan pes.
1/2 inci halia - ketuk
2 btg serai - ketuk
2 -3 keping asam keping
1 biji santan - mas guna santan kotak 200ml
1/2 biji kelapa- buat kerisik

Sambal belacan
Timun, kcg panjang, lobak asin, taugeh,daun kesum,bunga kantan.

Untuk kuah
-rebus ikan. Ambil isinya dan blender guna air rebusan ikan.
-blender bahan bertanda *
-tumis seketika halia dan serai. Masukkan pula bahan yg diblender. Tumis hingga naik bau.
-masukkan pula cili kering, bila cili masak masukkn pula pes kari, tumis lagi sampi kari masak harum
-masukkan isi ikan yg di blender tadi bersama asam keping.
-dah menggelegak, masukkn kerisik,santan,garam, sedikit gula dan bhn perasa.
-masak sampai kuah pekat. Kepekatan kuah terpulang ats kita. Tak suka pekat tambahkan lagi air.

Ok siap!

Thursday, October 17, 2013

Florentine Cookies/krunchy karemel almond

Bismillah...........
Testing..testing.. Uuuhuk..uhuk.. manyaknya habukkkk! penuh sawang atas bawah. Lama bebenor puan rumah ni hilang.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam penuh kerinduan dari mas. Hugss n kisss! 
Gambar tak klear :(

Mas hilang... bukan sebab merajuk, sepi bukan sebab merana... senyap bukan tak bermakna... eceh..cehhh.. 

Hilang sebab sibuk. Sepi sebab keluarga. Senyap sebab berniaga. Hahahaha... business la sangat. Alhamdulillah walau kecil-kecillan, ada rezeki yang masyuk. Alhamdulillah. 

Yang pasti instigram punca segalanya. Mas dah beralih cinta ke situ pula. Nge..nge.. jom follow me AMANI_MAS . Gambar penuh cerita kononnya hihii.

Wednesday, May 8, 2013

Yee mee sizling

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Alhamdulillah bersua kembali kita di dapur maya ini. Beribu maaf dipinta kerana mas sgt sombong say hi to jiran tetangga. Tak sempat la nak singgah. Alahai..mokcik buzi berkempen ha... hahaha! gurau2 ye :)
Malam semalam masa tengah hujan perut ni tersangat la lapar.. nak msk nasi malas plak sbb pe kalau dah masak nasi tentu2 kena masak lauk kan. Dah ada lauk takkan takde sayur pulak.. alaaa mcm leceh je, heheee. Maka menggoogle loh makcik mencari resepi dan terhasil la yee mee sizling suka2 hati ubah resepi, nge..ngeee.
 
rope memang tak menarik tp rasanya memang sedap!

Sumber: from google
Yang mencoba: Mrs sunnies home (resepi dah diderhaka oleh mas)

Bahan-bahan :- 2 org makan
1 keping yee mee
2 ulas bwg putih
Daging ayam secukup rasa
sayur kobis secukup rasa - sawi lg best!
4 biji cendawan shitaki (rendam smpi lembut) - potong 4
1 sb cili kering kisar
Sedikit serbuk lada hitam - dlm 1/2 sk
1/2 sb kicap pekat
1 sb sos tiram
1 sb tepung jagung - bancuh dgn 1/2cwn air
Sos cili, sos tomato dan kicap manis - secukup rasa
Garam secukup rasa
2 1/2 cwn air

Cara-cara :-
1. gorengkan sekejab yee mee dgn sedikit minyak, angkat, ketepikan.
2. tumis bwg putih hingga kekuningan, masukkan cili kering, tumis hingga cili masak.
3. Masukkan ayam, bila ayam dh empuk, masukkan sos tiram dan kicap pekat.
4. Masukkan 2 1/2 cwn air, masukkan pula semua bhn sos, lada hitam dan cendawan shitaki.
5. Bila ayam n cendawan dah masak, masukkan 1 cwn air tepung jagung dan sedikit garam.
6. Masukkan pula sayur, padamkan api bila kuah jadi pekat (terlalu pekat tambahkan lg air).
7. Curahkan ke atas yee mee tadi dan taburkan daun sup(optional)


Kapan seneng kita ketemu lagi ya.. daaa :)

Friday, April 26, 2013

Makaroni Keju for Amani

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bersua kembali di rumah maya pada hari Jumaat yang indah dan cerah cuacanya. Semoga cuaca panas sampailah ke petang ek...kami nak keluar jalan sakan today heheee...
Mas tayang menu amani lagi.. makaroni keju daging yang mas copy resepinya dari buku Wardina Safiyah. Boleh tahan sedap..masa mkn kami tabur lada hitam lebih caz tak pedas kan hihiii...

Resepi: Makaroni Keju Daging Panggang
Sumber: Buku "mama saya lapar" Wardina Safiyyah

Bahan-bahan :
300gm makaroni - mas guna 1cwn makaroni 
375gm keju- diparut
250 krim putar
250ml susu segar
5 keping daging panggang- cincang halus
3 sudu mkn keju parmesan - parut
sedikit serbuk buah pala - mas tak letak
garam dan lada sulah secukup rasa

Cara-cara :
1. Rebus makaroni dengan sedikit garam hingga lembut.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 400f atau 180c
3. Campurkan 1/2cwn keju, krim putar, susu segar, daging, keju parmesan dan serbuk buah pala di dalam satu mangkuk. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan makaroni yg telah direbus tadi beserta dgn garam dan lada sulah.
5. Tuangkan ke dalam dulang pembakar. Taburkan lebihan keju dan bakar selama 20minit hinga kekuningan di atasnya. Tabur keju parmesan.


Bye... banyakkan zikir dan selamat beramal ye kekawan! 

Wednesday, April 24, 2013

Cintan noodles goreng! peberet amani

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Selamat hari rabu, selamat bertugas ye teman-teman ku sayang dan selamat bersua kembali di alam maya ini. Always happy ok! 
Mas mengupdate n3 yg tdk seberapa, malah sudah pun tertunggak buat kian lamanya. Janji dapur mak kat sini berasap hokeyyy..ngee..ngee.

Just nak shere kegemaran amani. Dia tersangatlah suka makan mee. Mee kuning, mee meggi, mee wantan, mee telor, spagethi..asal mee memang laju lah dia makan. Sesekali boleh la layan, hari2 say no la. Opts..mee meggi opcoslah sy takkan bg dia makan dgn perencahnya skali. Just celur meggi tu then the kuah mas buat sendiri la hihihi..

Resepi : Cintan noodles grg amani
by : mrs sunnies home

Bahan-bahan :-
1 keping cintan noodles - boil ikut arahan
1 biji bwg putih - ketuk
1 mangkuk kecil hirisan daging ayam
Sawi sesuka hati nk byk mana
sos tomato, sos cili dan kicap manis - secukup rasa
Sedikit air
Secubit garam

Cara-cara :-
1. Tumiskan bwg putih sehingga naik bau, masukkan daging ayam dan tumiskan seketika.
2. Masukkan sedikit air (jgn bubuh 1-2 sb air plak! agak2 lah ye, supaya mee tu jadi mee grg basah)
3. Masukkan pula semua bhn sos dan secubit garam.
4. Bila dging aym dah masak n rasa sudah cukup memuaskan, letakkan hirisan sawi dan mee.
5. Kaup balikkan hingga sebati dan padamkan api. Siap!

Bye2 frends... bersua kembali di lain hari ya hehehe...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails