klik klik ok!

Showing posts with label Kuih-Muih. Show all posts
Showing posts with label Kuih-Muih. Show all posts

Thursday, September 6, 2012

Cucur@cekodok ikan bilis air panas

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kita masih lagi dibulan syawal yg mulia dan pastinya kita masih lagi menyambut kemeriahan hari raya lagi2 sekarang ini penuh dengan jemputan opn house sane sini kan. Seronok-seronok juga, makan-makan juga, kesihatan jgn lupa jaga ye kawan-kawan.
Peringatan utk mas juga :)
 Kita ke agenda utama, sepanjang bulan syawal, rumah@dapur maya mas ni asyik tenggelam timbul je kan? Jenguh jiran tetangga pun jarang-jarang dah, kalau dpt bw pun cuma beberapa rumah je mas dtg dgn pesanan, yg lain mas sempat jeling2 manja huhuhu... Paling teruk, jiran yg sudi tinggal nota pun mas tak bls2! bukan tak nak bls cuma masa...masa..masaaaaaaaa tak cukup! 
i'am sorry ok
 Mas memang memerlukan masa yg panjang untuk bw semua org. Kalau boleh nak ngadap lappy lama2 TAPI apakan daya, sangat sukar untuk mas lakukan semua itu kerana mas ada tanggung jawab lain yg lebih utama. Maka masa pun memang dan kalah la mas dengan masa (pening kan?). Ok, jangan buang masa, cpt2 cerita pasal makanan, kang nnt heboh tak cukup masa plak! hihihihi osah mokcik ni kan?

Berbalik kepada agenda utama semula, mode rajin memasak sekarang ini tersgtlh melimpah-limpah sampikan incik hubby kate "hi...beli2...nak buat nye tu bila?" aik terkonpius kejab? kate rajin melimpah-limpah hbs tu apa cer? kihkihkih... "abg jgn...nnt syg msk mcm2 abg jgn tak mkn plak!" hamboiiii menjawab! heheeeeee. Stop!
 Mas sbrnya sudah ketinggalan mengcekodokkan ikn bilis dgn air panas walau pun mas rajin buat cekodok! Ramai kawan2 blogger dh cuba resepi ni dan rata2 semuanya kate sedap! Tak nak ketinggalan walau mmg dh tertinggal, mas cuba juga. 

Ye betul! memang sedap!!! rugi rasanya tak buat dari masa kawan2 dok heboh akan kesedapannya! Bestnya cekedok ni garing di luar lembut didalam, lepas tu kalau dah sejuk pun masih boleh rasa lagi garingnya. Amani pun suka...bapak amani lagi la suka! nge..ngeeeee...
 Terima kasih kepada kak yati share resepi yg best dan resepi ni kak yati dpt dari Cikgu Zana. Izinkn mas copy paste di sini ye :)))


Bahan-Bahan
  • 3 cawan tepung gandum*
  • segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)*
  • 1 biji bawang besar potong2 kecil*
  • 1 biji lada merah(dihiris)*
  • daun sup/bawang (hiris)*
  • garam secukup rasa*
  • 2 1/2 cwn air panas mendidih
  • minyak untuk menggoreng
Cara-Cara
  1. Satukan bahan bertanda* dan gaulkan kesemua bhn*
  2. Bulatkan lubang ditengah adunan.
  3. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat, adunan akan menjadi berat dan kental.
  4. Bentukkan adunan spt bebola mengikut selera.
  5. Masa nak bulat2kan cucur, Yatie taburkan sedikit tepung di permukaan telapak tangan supaya mudah nak bentukkan bulat.
  6. Panaskan minnyak.. dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan..
  7. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos kegemaran.
Sedap...sedap...sedap!

Thursday, February 16, 2012

Pisang Emas Ku Bawa Belayar


Assalammualaikum dan selamat sejahtera serta selamat sore rakan belog semua. Malas tulis panjang2, kita terus ke agenda saje ok. Tengah hari tadi mas keluar makan with hubby n baby kt OU, selesai makan mas tergerak nak cari pisang emas. Nak buat kek pisang lagi sebagai buah tangan utk dibawa pulang ke kampung. Ummm...dalam pasaraya mana ada pisang emas kan? Yg ada pisang apa ntah, cantik berkilat rege dia pun boleh tahan juga.


Ok. Misi mencari pisang diteruskan, pusing2 lah kami kat kota damansara dan akhirnya jumpa juga, alhamdulillah lega makcik. Kali nie mas nak buh coklat rice n coklat chip biar rasa coklat je lebih hihihihi... Sampai je rumah tetiba teragak plak nak makan cekodok pisang panas2. Huh tekak makcik ni sungguh mengada-ngada tau! maka melecek-lecek ler pisang oleh pakcik yg gagah perkasa untuk melayan perut bini nye yg manja wakakakakaka! meluat korang! 


Ok dah cukup membebel, jom kita terus ke resepi ye.


Bahan-Bahan :-
6 biji pisang emas 
2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil garam


Cara-cara :-
Lecekkan sekali pisang,garam dan gula
Masukkan pula tepung dan gaul rata2 hingga sebati
Dalam minyak yg panas, sudukan 1 sudu adunan dan gorengkn hingga cekodok bertukar warna cokelat dan garing. Angkat dan sedap di makan ketika panas.
Boleh je nak jemput2 adunan guna jari


Thursday, June 30, 2011

Sedapnya.......... Lempeng & Sambal


 Selamat pagi semua.... dah sarapan ke belum? Sarapan di mana? makan apa? sedap ke? amboi kemain buzy body mak kiah ni kan? kikikih... sibuk tanya org, hah mak kiah ko sarap apa? Today buat sekian lamanya kami sarap lempeng tepung cicah sambal ikan bilis. Sedapnyaaaaaa.... lama betul mrs sunnies tak buat menu nie. Al maklum ler, akhir-akhir nie dapur rumah ai mmg tak berasap. Ai laki bini sibuk asapkan dapur org je... asapkn dapur org? ish lain mcm dh bunyinya tu! wakakakaka.... asap dapur kt kedai ler. 


 Tapi tulah, kalo dok sibuk asap dapur kedai je lama2 muak gak! bukan je setakat muak, perut pun mula meragam huhuhu... silap makan boleh tercery bery dik non. Aduh... ibu mengandung ni bukan boleh lama2 dok dlm bilik air, takut wei... kang silap2 terberanak plak hehehe... semalam dapur kami dh pun berasap semula. Malam tadi mrs sunnies masak sup sayur, goreng ayam dan ikn bilis grg berlado. Menu yg simple tp bila makan walau berdua macam berebut-rebut plak. Rebutkan soun dalam sup sayur tu hehehe. 


 So pagi tadi celik je mata, hubby tanya nak beli sarapan apa? Ummm... buntu nak pikior maka ai pun buat ler lempeng tepung cicah sambal. Best sangat! kenyang tahap gaban dah ni. Untuk minuman, ai buat susu frisso blanded dengan buah kiwi. Wahhh pepagi minum jus pekat gitu! Susu frisso khas untuk mumy n bby. Sedap gak,1st time minum n the resepi dapat dari staff Dr hamid. Dia kate susu nie boleh bland dgn air sejuk dan buah-buahan yg kita suka. 


Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut eden suko hati wakakaka... dah kenyang usap ler perut. Memang itu ler keja ai, tak de lain dah hihihi... dup..dap..dup..dap... menghitung hari sebenarnya ni. Sabar ye bby, lagi beberapa hari je ok!

Thursday, April 28, 2011

Lempeng Roti.......... Testing...testing


Testing...testing.... percubaan pertama membuat lempeng roti! Vavas the vommmm... not bad! wahhh... masuk bakul angkat sendiri nie, macam mana tu? Hihihi.... ok, ini bukan menu tengah hari kami ye, nie pagi tadi punya. Ketuk ketuk kuali kali ini, temanya main hantam jelah kuikuikui....


Kita selalu buang roti kan? lagi2 kami yg duduk 2 orang, kekadang tu 1 bungkus roti ada balance sampai 5, 6 keping tak termakan. Tak nak membazir, selalunya kalau tak buat cekodok roti ikan bilis atau pizza roti, mrs sunnies akan bubuh dalam peti ais untuk hilangkan bau bauan yg kurang enak. Untuk kali ini, mrs sunnies cuba buat lempeng roti! saje try test, mungkin kat luar sane dah ada yg buat, but for me, ini pertama kali loh ngeeeee....



Lempeng roti nie tak akan cantik macam lempeng tepung dan cara masaknya juga kena lama sedikit sbb lempeng ni kena masak garing baru sedap, kalau tidak nnt macam mkn tepung mentah je (adunan pertama tak berapa jadi huhuhu....)


BAHAN-BAHAN
7 keping roti
1 biji Telor
Tepung gandum
Air panas
Garam


CARA-CARA
Bahan lempeng roti - 7 keping roti dibuang kulit tepinya dan disiat kecil2. Rendamkan dalam air panas hingga kembang. Kemudian lenyekkan. Gaulkan dengan tepung hingga menjadi satu adunan sebijik macam lempeng tepung. Letakkan telor dan garam secukup rasa dan gaul lagi. Tambahkan air lagi, pastikan adunan tidak tertalu cair atau terlalu pekat. Adunan akan nampak bergentel so jangan risau.
Cara masak - Dalam kuali leper, ratakan sedikit minyak. Bila kuali dah panas, letakkan 1 senduk adunan dan ratakan nipis (macam lempeng tepung tu). Masakkan hingga kedua belah garing. 








MoDe : selalu terjadi dalam diri, bila benda yg diminta tercapai, mst akan timbul rasa bersalah, menyesal dan kasihan! aduhaiiiii... syuh2 buang jauh2 sifat tu :(

Saturday, March 19, 2011

Karipap Daging tak berapa cun!

Today mrs sunnies sarap karipap daging made by me hehehe.... Karipap daging ni tak berapa cun dan tak berapa nak menggiurkan lah. Bukan tak pernah buat tapi tak rajin tangan so paham-paham jelah ye (yang sebenor makcik ni keras tangan huhuhu). Nasib baik belog My Kuali ada resepinya maka mrs sunnies just copy (dah mintak izin kt tuan umah ye) the kulit karipap, and intinya mrs sunnies hantam sendiri hehehe....
 Karipap Daging

Bahan-bahan Kulit Karipap
4 cawan tepung
2 sudu besar majerin
1/2 cawan minyak
3/4 air
1/2 sudu kecil garam

Panaskan majerin dan minyak dalam periuk. Bila majerin dah cair, tutup api. 
Tengah panas-panas tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garfu hingga sebati.
Bila tepung dah sejuk sikit, campurkan garam dan air sedikit-dikit.
Uli sampai tepung tidak melekat ditangan. Simpan dalam fridge selama 1/2 jam atau nak gunakan terus pun boleh.
Gebu tak? hehehe...

Bahan-bahan Untuk Inti
2 biji kentang saiz besar - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu kecil
1 biji bawang putih - ketuk lumat
2 sudu besar serbuk kari ayam/daging
2 sudu besar serbuk paprika - nak guna cili kering pun boleh (1 sudu besar)
2 tangkai daun kari
Sedikit daging cincang - sy guna jenama ramly
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Sedikit pati ikan bilis
Air


Cara-cara
Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan daun kari dan tumis lagi sampai bawang kekuningan.
Masukkan pula serbuk kari dan serbuk paprika. 
Masukkan kentang dan daging. Tumiskan seketika.
Masukkan pula air yang agak banyak supaya kentang dan daging masak dengan sempurna. Pastikan sentiasa kacau supaya tidak hangus bahagian bawah.
Akhir sekali masukkan garam, gula dan pati ikan bilis. 
Tumis sampai air betul2 kering dan bolehlah dimatikan api. Bila inti dah sejuk bolehlah buat karipap.








MoDe : Hari nie cuti masak... hoyey!!!!!

Thursday, March 17, 2011

Cekodok Ikan Bilis + Sardin Masak Kicap

Tataplah n3 kali ini dengan Cekodok Ikan Bilis + Sardin Kicap! Kuang...kuang...kuang... bebudak aliran sains rumah tangga ni, kompom gelakkan mrs sunnies wey... Apalah this menu pun nak update dalam n3 ke???? 


Halloooo suka hati makcik ler, best what bekpes cekodok ni? lagi-lagi kalau layan time hujan dengan kopi 'O' panas! fuhhhh... malaslah nak bising! kekekekeh...
Cekodok Ikan Bilis cicah sardin kicap

Bahan-bahan (utk 2 orang)
7 senduk kecil tepung gandum
1 biji bawang besar - hiris
Sedikit ikan bilis
Sedikit garam
Air secukupnya
Minyak

*Satukan tepung gandum, ikan bilis, bawang merah, garam dan air. Gaul hingga menjadi satu adunan yang tidak terlalu cair or pekat *

Cara-cara
Bila minyak dah panas, gorengkan adunan dan balik-balikkan hingga cekodok garing.
Sardin Masak Kicap

Sardin masak kicap ni memang peberet aku dan hubby. Makan dengan nasi panas, ulamkan dengan pucuk ubi rebus, tambah pula dengan ikan masin goreng, sedapnyalah! 

Ala... kacang je nak masaknya. Untuk resepi Sardin Masak Kicap ni, mrs sunnies update di lain n3 ye :)





MoDe : nak makan kek, tapi telah bertukar kepada tiramisu biskut hehehe....

Sunday, March 13, 2011

Masalodeh

Suka suka hati nak update n3 lagi :)) Jommm ibu ibu, bapak bapak, kita main masak-masak! Masak apa?? masak Masalodeh lah hehehe.... Rangup diluar lembut didalam... best!
tadaaaa... siap goreng sudah!

Resepi asal adalah dari  blog Little Parlour, dan mrs sunnies telah pun meminta izin dari beliau untuk berkongsi resepi ;-) Terima kasih ye sudi share resepi. Maklumler mrs sunnies ni suka benar makan masalodeh tp HARAMMM nak buat! Hihihii.... yang sebenor tak reti nak membuatnya pun! Now sudah tahulah.

Bahan-bahan
2 cawan kacang dhall
1 - 2 tangkai daun kari - gunting kecik-kecik
1 tangkai cili kering - gunting kecik-kecik (mrs sunnies buh 3 tangkai) 
1 tangkai cili hijau - potong dadu halus
1 biji bawang besar - potong dadu kecik
1 sudu kecik jintan
Garam secukup rasa
beginilah rupenya sebelum digoreng

Cara-cara
Rendam kacang dhall semalaman, kemudian toskan.
Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu cawan blend halus dan satu cawan lagi blend kasar.
Campurkan kesemua bahan lain ke dalam kacang dhall tersebut.
Bulatkan dan tekan supaya bahagian tepi menjadi leper dan gorengkan dengan minyak yang banyak. Balik-balikkan dan bila masalodeh timbul itu tandanya dah masak.




MoDe : Senyummmm lagiiiii :)

Friday, March 4, 2011

Jom Sarap Lempeng Tepung!

Sarapan dimana? mrs sunnies.... sarap kat rumah je, hahaha... tu pun nak bagi tau ke?? Sebenarnya saje je buh picass lempeng tepung ni sebab nak bagi tahu arinie aku sarap lempeng tepung cicah sambal ikan bilis je. Sedapppp wok! Motif??? suka-suka nak update n3 la huhuhu.....
Jemput jamu mata semua ;-)

Suka makan lempeng tepung ni sebab ia adalah bekpes yang paling senang nak buat selain dari cekodok ikan bilis. Dalam 1 minggu tu, adalah 2 ke 3x aku buat lempeng or cekodok ikn bilis. 

Kalau buat cekodok ikan bilis, cicahnya dengan sambal sardin dan kalau buat lempeng lak, cicahnya dengan sambal ikan bilis. Sambal sardin dan sambal ikan bilis ni plak, kalau buat lebih boleh bawak terus ke lauk tengah hari hihihi... kerja senang kan? Ya Ampun... bini sapa la malas ni huhuhu....




MoDe : perut dah kenyangggg.... yeah tido ler hahahaha :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails