klik klik ok!

Thursday, November 10, 2011

Tauhu Lembut Kukus

As salam dan selamat malam semua. Dah makan ke? ke tengah makan atau tengah masak? Kalau sudah... Alhamdulillah, kalau belum... segeralah makan nnt perut masuk angin susah plak. Kalau tengah masak... meh tambah lagi satu menu utk hidangan keluarga. Eh... kalau yg belum berumah tangga pun boleh je nak cuba hehehe... ilmu tuuuuuuuuu :)


Beberapa hari yang lalu, MS (Singkatan for Mrs Sunnies. Gitu tau!) ada nampak Yana masak menu nie. Kebetulan hari yg sama, masa makan kat Chiken Rice Shop kami ada oder menu tu (kebetulan kan?). Sukalah... best sangat! Lembut je bila masuk dalam tekak hehehe... MS memang dah lama teringin nak masak menu tu tapi resepinya ingat2 lupa, yang paling haru, huhuhuhu (malunya nak cakap) sbrnya PERIUK KUKUS tak ada! ngeeeee.......... malu mak!



Itu dulu laaaaa... skrg tak malu dah hihihi.... Ok lah tak nak ceceh banyak, meh MS tunjuk resepinya. Oh ye, sebelum tu, resepi Tahu Lembut Kukus nie MS dh intai dari rumah yana tapi ada bahan2 yg MS tak ada so MS tinjau pula rumah CMG dan bahan2 yg CMG guna hampir semuanya ada kat rumah. So MS guna resepi CMG DI SINI cuma MS dah derhaka sikit hihihihi... 

Bahan-bahannya :
1 bungkus tauhu lembut
1 sudu besar sos tiram *
1 sudu besar kicap manis *
1/2 sudu besar minyak bijan *
1/2 sudu besar kicap cair *
1 sudu kecil kicap pekat *
1/3 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dgn 2 sudu bsr air
2 ulas bwg putih - cincang halus
Minyak zaiton - utk menumis
Daun bawang hiris - utk hiasan
Bwg goreng - utk hiasan

Cara-caranya :
Kukuskan tauhu lembut selama 15 minit. Hati2 ye sbb tauhu ni lembut.
Satukan semua bhn yg bertanda * dlm satu bekas.
Dalam periuk panaskan minyak zaiton. Tumiskan bwg putih hingga harum. Masukkan pula bahan * dan tumiskan seketika. Masukkan air. Bila dh mendidih masukkan pula bancuhan tepung jagung. Biarkan kuah sedikit pekat dan perasakan dengan sedikit lada hitam (tak perlu letak garam sbb bahan di atas sudah cukup rasa masinnya). Bila rasanya dah OK, bolelah matikan api. Keluarkan tauhu dari kukusan dan curahkan sos di atasnya. Taburkan daun bwg dan bwg grg sebagai hiasan. Hidangkan segera, sedap di makan ketika ia masih panas.


P/s : Teruja dan tak sabar, tauhu lembut MS hancur bhg atasnya huhuhu..., hubby punya kerja la. Nasib tak hancur semuanya, kalau tidak..... meroyan mak sekejab hahahaha! 

3 comments:

  1. selamat pagi Mas,
    langkah kaki kanan ni...datang sini dapat jamu tauhu lembut kukus....

    ReplyDelete
  2. Mesti sedap sesekali masak menu cam gini kan...menu sihat lagi...:D

    ReplyDelete
  3. Kak Mas pun dh buat..sedapkan ..lg puas ati klu bt sendiri..mcm2 bleh letak hehee

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails