Bahan-Bahan utk kuah sup :-
6 ketul kepak ayam
3 biji bawang merah *
2 biji bawang Putih *
1 labu bawang besar - hiris
1/2 inci halia - ketuk
3 sekawan - bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis
1 sudu kecil serbuk pati ayam
Lada hitam dan putih - secukupnya
Garam secukup rasa
1 batang lobak - potong bulat
Air secukupnya
Bahan Bihun :-
1 1/2 keping bihun - rendam dan celur dgn air panas
Sawi - celur
Taugeh
Daun sup - racik halus
Bawang goreng
Bahan sambal kicap :-
7 tangkai cili padi
1 sudu besar bawang goreng
Kicap manis secukupnya
Cara-cara :-
Untuk kuah sup - Tumbuk lumat bahan bertanda *
Dalam periuk, tumiskan seketika 3 sekawan. Letakkn pula bawang besar dan tumis hingga naik bau/layu. Masukkan pula bahan tumbuk dan halia. Tumiskan lagi hingga bahan hampir kekuningan kemudian letakkan lada hitam dan putih secukupnya. Tumiskan lagi. Bila bahan agak sedikit garing masukkan kepak ayam dan gaul sekejab. Masukkan pula air secukupnya. Masukkan juga lobak. Biarkan hingga sup mendidih. Perasakan sup dgn garam dan serbuk pati aym secukupnya. Biarkan mendidih lagi hingga ayam masak sepenuhnya. Bolehlah di matikan api. Taburkan sedikit daun sup dan bwg grg ke dlm sup tersebut.
Untuk Sambal kicap - Dalam lesung, tumbuk lumat cili padi bersama dengan bawang goreng. Letakkan dalam bekas dan curahkan kicap manis secukupnya.
Untuk Bihun - Dalam mangkuk, letakkan bihun dan lain2. Curahkan sup dan letakkan sedikit sambal kicap. Kalau suka perahkan limau kasturi untuk rasa masam sedikit.
Mode : Semalam teman hubby buka puasa kat Rest Santai@Tesco. Puas rasanya dapat makan tomyam putih!
No comments:
Post a Comment