klik klik ok!

Tuesday, June 21, 2011

Bihun Sup Kepak Ayam


Piccas dlm n3 nie bukan menu bekpes kami. Bihun sup kepak ayam nie menu malam hari tu. Bila punya hari tu mrs sunnies tak igtlh plak hihihi.... Saje je nak bubuh dlm n3 supaya rumah ini tidak sunyi dan berhabuk. Abaikan pada piccas yg tak cantik tu ye. Kemahiran utk mengambil or mengedit masih di tahap bdk baru belajar lg huhuuhu....



Berbalik pada bihun sup kepak ayam, masa tengah beli brg dapur di Sunway Giza, time tu hubby tengah dok pilih ayam organik so mrs sunnies ni melilau ler tgk benda lain. Tetiba mata ternampak plak kepak aym yg dh siap di packing. Bila tgk kepak ayam tu yg bersih, segar, gebu dan putih, nafsu nk makan tak boleh tahan wok. Terbayang dlm kepala, kalau masak sup mesti best, makan plak dgn sambal kicap! Meleleh sey!!! Memandangkan time tu selera nak mkn nasi memang kurang, maka mrs sunnies pun buatlah bihun sup. Jadilah Bihun Sup Kepak Ayam kikikikiki.....


Bahan-Bahan utk kuah sup :-
6 ketul kepak ayam
3 biji bawang merah *
2 biji bawang Putih *
1 labu bawang besar - hiris
1/2 inci halia - ketuk
3 sekawan - bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis
1 sudu kecil serbuk pati ayam
Lada hitam dan putih - secukupnya
Garam secukup rasa
1 batang lobak - potong bulat
Air secukupnya


Bahan Bihun :- 
1 1/2 keping bihun - rendam dan celur dgn air panas
Sawi - celur
Taugeh 
Daun sup - racik halus
Bawang goreng


Bahan sambal kicap :-
7 tangkai cili padi
1 sudu besar bawang goreng
Kicap manis secukupnya


Cara-cara :-
Untuk kuah sup - Tumbuk lumat bahan bertanda * 
Dalam periuk, tumiskan seketika 3 sekawan. Letakkn pula bawang besar dan tumis hingga naik bau/layu. Masukkan pula bahan tumbuk dan halia. Tumiskan lagi hingga bahan hampir kekuningan kemudian letakkan lada hitam dan putih secukupnya. Tumiskan lagi. Bila bahan agak sedikit garing masukkan kepak ayam dan gaul sekejab. Masukkan pula air secukupnya. Masukkan juga lobak. Biarkan hingga sup mendidih. Perasakan sup dgn garam dan serbuk pati aym secukupnya. Biarkan mendidih lagi hingga ayam masak sepenuhnya. Bolehlah di matikan api. Taburkan sedikit daun sup dan bwg grg ke dlm sup tersebut.
Untuk Sambal kicap - Dalam lesung, tumbuk lumat cili padi bersama dengan bawang goreng. Letakkan dalam bekas dan curahkan kicap manis secukupnya.
Untuk Bihun - Dalam mangkuk, letakkan bihun dan lain2. Curahkan sup dan letakkan sedikit sambal kicap. Kalau suka perahkan limau kasturi untuk rasa masam sedikit.






Mode : Semalam teman hubby buka puasa kat Rest Santai@Tesco. Puas rasanya dapat makan tomyam putih!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails