Bahan-bahan :-
500gm mee kuning
3 ulas bawang putih - ketuk
1 1/2 sudu besar cili kering
1 mangkuk kecil ayam yg dh di potong kecik2
1 mangkuk kecil udang
1 mangkuk air - nak kuah banyak lebihkan air
1 kpng fish cake - potong nipis
5 ketul fish ball - potong 4
1 ikat sawi
30sen taugeh
2 tangkai cili bsr merah - potong serong
Sedikit kicap pekat - 1 sudu kecil
Sedikit sos tiram, sos cili dan sos tomato
Kicap manis secukupnya
Cara-cara :-
Dalam kuali, tumiskan bawang putih hingga harum. Masukkan cili kering dan tumiskan lg hingga cili kering masak. Letakkan pula ayam. Kaup balikkan seketika dan masukkan pula udang. Gaul lagi, masukkan pula air. Perasakan dengan kicap pekat, kicap manis, sos tiram, sos cili, sos tomato dan secubit garam (semua bhn sos nie terserah nak letak banyak mana sbb tiada sukatan). Biarkan air mendidih dan rasalah apa yg kurang. Bila ayam hampir masak, masukkan pula fish ball dan fish cake. Biarkan mendidih lagi hingga kuah nampak mcm pekat. Akhir sekali masukkan mee, sawi dan cili besar. Gaulkan rata-rata hingga sebati. Bila mee dah nak masak letakkan pula taugeh. Gaul lebih kurang dan bolehlah di matikan api. Taburkan bawang grg dan daup sup.
P/s : Thankx pd Kak Jee atas info ganguan bekalan air dari hari ini sampailah Jumaat. Nak tahu lebih lanjut silalah ke SINI
Mode : Hubby kate biarlah tak ada karen tp jgn tak ada air!
mas.. nak 2 pinggann.. hehe sedapnyeeerr mee goreng hailam ni.. tapi bila tengok buaha2an kat bawah tu lagi tak tahan... buah rambutan tu lawo benor isinyer.. waaahhh
ReplyDeleteizah : silakan... jangankn 2 pinggan, berpinggan-pinggan pun sy bg tau :) hihihi... tulah buah2 tu mengcengkam jiwa kan? tahan you.....
ReplyDelete