Assalamualaikum dan salam sejahtera
Minggu bekerja sudah kembali lagi, selamat hari isnin dan selamat memulakan tugas, kerja rajin2 jgn malas2 tau nnt bos marah! hihihi. Mas dengan amani tgh baring depan tv sambil nonton cartoon...heheeee jgn marah arrr :)
Ayoh kita ke agenda utama, begini ceitanya.... hari jumaat yang lepas, mas rajin sgt nak masak nasi lain dari selalu. Yelah hari2 dok mkn nasi putih so hari tu nk mkn nasi kuning plak pastu ada jagung. Hummm...sedap..sedapppp!
Al sebenarnya mas nk habiskan sebatang jagung yg dh hampir kecut dlm peti ais selepas kena perli manja dgn inci suami yg comel tu! huhuhu kate rajin melimpah-limpah kannnnnn. Pikir punya fikir, ahah... dan2 teringat dgn nasi jagung dari dapur Kak Zila4ever yg cantik manis.
Mas pun berPM ler dgn kak zila dalam fb, tanya itu dan ini hehehe...malu sey dah bertahun-tahun masak baru ku tahu rempah penumis tu apa?
Hahahaha ntah apa2 mas ni!
Kak zila sila jgn gelak besar ye kihkihiiii...
Ok la buat teman2 yg belum cuba sila cuba, memang sedap. Amani pun suka BAPAK amani lagi la suka! Izinkan mas copy paste resepi di sini ye kak sayangggg :)
Resepi : Zila4ever
Bahan A:
2 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung biji
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
Bahan Menumis:
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak jagung
2 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung biji
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
Bahan Menumis:
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak jagung
1 paket penumis
1/2 labu gawang besar dimayang bulat 2 batang serai-diketuk
Bahan B (dikisar)
1/2 inci halia
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara membuat:
- Beras dicuci kemudian ditoskan.
- Panaskan minyak jagung beserta marjerin di dalam periuk.
- Masukkan rempah tumis dan tumis sebentar.
- Masukkan serai, bawang yang dimayang dan tumis sehingga agak garing sebelum masukkan bahan yang dikisar.
- Goreng hingga naik bau.Masukkan air, susu cair dan garam. Setelah mendidih, masukkan beras, jagung dan sedikit pewarna kuning.
- Tanak hingga masak.
Assallamualaikum Ma's..
ReplyDeleteWah, nasi berperisa pula ari ni yer.. Sedap ni digandingkn dgn ayam masak merah, kurma daging dan acar mentah ni.. hihihii...suka kNaz sbb senang nk masukkn komen skrg dlm blog kawan2...
tq share yek!
ReplyDeletesalam syg mas..
ReplyDeletewahhh itu dia dah jadi nasi jagungnya..akk pulak yg kecurrzz kt sini he hehehee..alahaiii x per la mas..kita kan sama2 belajr..akk pun sama..kdg2 ada jgk yg x tau..hikk3x..cantik jew nampak nasi tue kan..tq tau sudi cuba resepi akk tue..:)
Salam kak masssss!!!! Awwwww! Suke nasik jagung :D klu mkn ngan nenas ajer pun kita suke kdg tu mls melampau lampau mkn nenas yg dlm tin ajer kikiki.... Rempah pemanis?? Kita pun pestaim dgr takut lain tempat nama lain :D
ReplyDeleteSalam massani..sedapnya nasi jagung,nanti blh cuba jgk lar pasti sedapkan.Minta izin copy resepi ya.Terima kasih mas...
ReplyDeleteSedapnya nasi jagung...em nak tumpang makan jer kak sini..bole yer Mas...hihi..
ReplyDeletenak buat la nasi jagung ni cuti wkend 3 hari ni.tq mas share resepi.
ReplyDeletetq 4 sharing. nak wat gak nnt. kesian lak jagung ada setongkol kat dalam esbok. tapi ntah bila laaa kerajinan itu nak muncul. hehe
ReplyDeletesedapnye tgk nasi jagung tu...tentu dh hbiskan..jadi jamu mata aje la kat sini...kalau wt lg jmpt QH utk mkn skali tau..
ReplyDeleteSalam kak mas.. sedapnyer nasi jagunggg.. tun pernah buat sekali, tp rasa2nya resepi lain sket kot. guna resepi yg usha kt umah kak nor. tp mmg sedap lah. pastu buat air jagung jugak. hihi
ReplyDeletesalam kenal mas...tq sudi jadi supporter kros jugak. btw lama tak buat nasi jagung ni, bila tgk mas buat teringin nak buat plak.hehe!!
ReplyDelete