Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hi korang...today my dapur tayang lauk om bujang jeee.. Org yg malas memang gitu ler kejadiannya. Cop! bukan malas tp rajinnnnnn heheeee...
Bila lauk dah ala bujang maka gambar pun ala kadar la kan... perut dah lapar lorrr... Agak2 cantik je gambar tu terus kemas, hidang atas meja dan bedalllllll... hihiii.
Bahan-bahan
Bahan-bahan
2 ekor ikan selar - goreng dulu
1 biji bawang putih - racik
2 biji bwg besar - racik
sedikit halia - ketuk
sedikit serbuk lada hitam/putih
1 sb sos cili*
1 sb sos tomato*
1 sb sos tiram*
1/2 sb kicap pekat*
1/2 sb kicap cair*
4 sb kicap manis*
1 sb jus lemon*
1/2 gelas air
sedikit garam
Cara-cara
1. Satukan semua bhn bertanda *, ketepikan.
2. Tumis bwg putih, halia dan bwg besar hingga naik bau, masukkan lada hitam, kacau sekejab.
3. Masukkan bhn no 1, kacau lagi dan masukkan pula air.
4. Bila dah mendidih perasan dgn sedikit garam, kacau lagi. Biar sampai kuah jadi sedikit pekat, padamkan api.
5. Lalu curahkan ke atas ikan goreng td, siap!
ringkas tapi sedappp.
ReplyDeleteringkas tapi sedappp.
ReplyDeletesedap nampak.. pekena ngan nasi panas2.. mmg sedap ni.. :D
ReplyDeleteyg ringkas tu la yg sedap Mas...bleh btmbh tau kalau mkn ni..sesekali tekak ni mencari juga lauk yg simple tp sedap...
ReplyDelete