klik klik ok!

Wednesday, August 15, 2012

Biskut sarang semut......Eh nak raya dah!

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam ramadhan buat rakan blogger semua. Maaf dapur maya mas dah beberapa hari tak berasap. Mas belum gantung kuali lagi malah oven pun masih panas, sepi sebab...masa....aishhhh masa lagi, mas tak berkesempatan nak buat n3, rumah jiran2 pun cuma sempat jeling je huhuhu. 

Tak tahulah bila n3 terakhir ni almaklum ler esok nak balik kg dah...balik kampung! seronoknya...tahun ni giliran kg mas...wahhh sonok2...semua org teruja sbb amani dah boleh jalan, masih lagi lesen L la, tak sabar nk tgk dia pakai baju kurung mesti comel mcm ummi nye...yeee gituw!
 Kawan2 dah buat persiapan raya ke? raya nak dekat dah ni... mas alhamdulillah dari segi pakaian semuanya dah lengkap, rumah pula tak ada apa yg baru cuma adalah sikit barang yg kami tambah namun masih lagi dalam tahap bersederhana dan tahun ni lebih kepada amani sahaja. Hari nie last mengemas coz esok nak gerak balik da...mcm jauh je kg tu walhal Port Dikcson je wawawa......

Banyak ke buat biskut raya korang buat? mas buat 4 jenis je, tak banyak tapi nak upload dalam n3 punyalah malas! beberapa hari nie amani buat perangai lepas tu mas pun tak berapa sihat, mungkin sbb keletihan yg melampau hihihi melampau? mcm byk sgt kerja mokcik ni kan? 
 Setiap tahun tibanya lebaran sejak berkahwin mesti wajib ada biskut sarang semut, biskut yg menjadi kegemaran seisi rumah. Permintaan adik2 supaya biskut tu di mewahkan dgn coklat rice, maka makcik yg menurut perintah, jgn lepas ni korang terlebih gula sudah ler. Tahun lepas tak dpt buat sbb masa tu mas masih dlm pantang so tahun ni balas dendam ler heeee. 

Rata2 semua org mesti tahu resepinya kan? sangat mudah malah rasa sgt enjoy masa membuatnya sampaikan masa menyagat adunan tu hubby yg pulun semuanya sbb dia suka! senang kerja mokcik hah hehehe. Kali ini mas tambahkan sedikit serbuk badam dlm adunan, kekonon nak dapatkan rasa cruncy lebih sikit, ternyata menjadi. Cuma masa proses membakar tu masa kena lebihkan sedikit, mungkin sbb ada serbuk badam so biskut jadi lambat garing.
 Resepi mas dapat masa menggogle dolu2, bila di semak balik rupanye resepi ni mas ambil dari chef hanieliza. Terima kak atas resepi yg biskut yg mudah dan sedap!

Bahan-bahan :-
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 tepung jagung
1 biji kuning telor
1 s/t essen vanilla
40 gm serbuk badam - mas tambah

Hiasan :-
sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil - mas tak letak
paper cup


Cara-cara :-
1. Ayakkan tepung gandum dan tepung jagung
2. Pukul kembang butter dan gula
3. Masukkan kuning telor dan essen vanila
4. Masukkan tepung, serbuk badam dan gaul rata
5. Parutkan adunan dalam mangkuk dan sudukan ke dalam paper cup
6. Taburkan coklat rice
7. Bakar dalam oven dgn suhu 180c selama 15 minit atau sehingga masak
8. Sejukkan dan simpan dlm bekas kedap udara



Buat teman2 semua...selamat hari raya maaf zahir dan batin ok
 Eh... mas belum tutup dapur lagi...mungkin esok biskut terakhir kot, biskut semperit salut kacang dari resepi rahel...memang sedap!

12 comments:

  1. salam mas cyg..
    cantik sarang semut tue..akk pun dah siap buat sarang semut..tunggu nak raya jew nie..ha hahaa selamat hari raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak zila comei....
      Terima kasih kak...hihihi yelah tggu nak raya je kan tp tulah takut gak kot2 x smpi raya sekut tu sbb kt umh mmg byk semut yg suka hihiihihi

      Delete
  2. Macam seronok je baca entri tentang dia nak balik kampung beraya... hati-hati dalam perjalanan ye Mas. kalau rumah dekat, boleh juga kita ziarah2 ye Mas... boleh juga ras kuih-muih raya yang Mas buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...teruja sbb rasa lain bila dh ada ank...... Time kasih kak insyaAllah mudah2han dlindungi Allah semasa ddlm pjalanan, tulah sayangnya kita jauh plak kalo x leh mas rasa nasi sardin akk tu :-)

      Delete
  3. cantiknye sarang semut mas tu...mesti sedapkan.Dikesempatan ni pun akak nak ucapkan selamat menyambut lebaran dan maaf zahir batin ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macih kak...mmg sedap! Wah puji sendiri ni hihihi.... Slmt hari raya buat akk n family juga :-)

      Delete
  4. ok lah tu mas
    banyak lah tu
    akak cuma sempat buat satu jenis je.
    Selamat hari raya mas...maaf zahir batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oklh tu kak, ada gak kuih walaupun 1 yg penting ahkak yg buat okey hihihi
      Slmt hari raya buat akk juga :-)

      Delete
  5. cantik kejadian biskut sarang semut mas tu. sy pun suka biskut ni tp x penah buat sendiri.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih fnf....sekut ni kan mcm bhantu tau, bila dh tau buat sendiri nnt asyik nk buat je sbb syok! Heheeeee

      Delete
  6. selamat hari raya mas....

    sapa kata P/D tu dekat..kalau ikut highway tetap tetap kena tol....hahaha..

    rajin membiskut ye..amani tak tolong mengemas ke.....:)

    ReplyDelete
  7. dulu kecik2 memang emak buat biskut ini tanpa penah tinggalpn walaupun setahun.. smp kita jemu.. tapi sedap gakkan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails