Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam Jumaat, semuanya ok ke? takde masalah kan? kalau ada, tanganilah dgn hati yg tenang, sesungguhnya setiap kejadian adalah ujian utk kita dari NYA. Pasti ada hikmah dan ganjaran yg Allah swt akan berikan,
percaya la :)
Pagi2 rumah mas sudah tayang cake...lalalala jangan marah arrrr. Oh ye terima kasih kpd kak naz sbb tlg tunjuk cara2 nak mengatasi mslh coment yg asyik hilang semasa menaip. Mas tak tahu pun post coment tu bermasalah, now dh ok.
Bahagianya tekak dan perut ini dpt merasa cake yg di idamkan. Alhamdulillah percubaan pertama yg menjadi, walau pun rupe paras kejadian agak comot, walau pun derhaka dgn resepi asal tapi hasil dan rasanya tersgt mantop!
Hummm...kalau dah derhaka hasilnya sedap apatah lagi kalau tak derhaka....mesti lagi meletup! he3.... hi mokcik masuk bakul pocik angkat ye hahahaha!
Percayalah...kawan-kawan patut coba, memang enak! rasa lemak2 masin dari parutan cheese dan manis2 lemak dari gabungan susu manis dan cream cheese menjadikan cake itu sangat..sangat...SEDAP!
Terima kasih kepada rahel yg telah berjaya menggoda tekak mas sampai terasa-rasa keenakknya saat mata ini memandang tepat kepada picas cake nya. Sekarang mas pula copy paste resepi di sini ye :)
Sumber :Kak Zai
Bahan:
6
biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100g
gula halus
100g
tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
60g
tepung jagung (maizena)
50g
air sejuk (dari peti sejuk)
1
sudu teh baking powder
2
sudu makan ovalet
75g
mentega (dicairkan)
Untuk
krim:
1
kotak cream cheese philadelphia
1/2
tin susu pekat manis ->>k.zai letak 1 cawan (satukan kedua
bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul).
Untuk
Toping:
1/2
kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara:
1.Masukkan
semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2.Putar
dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali
masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3.Sediakan
acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang disapu dengan
sedikit butter.
4.Bakar
dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke
1 jam dengan kepanasan 150'C.
5.Bila
sudah masak biarkan sejuk.Bila dah sejuk,ambil pisau kek dan potong
di tengah2 kek supaya menjadi dua bahagian.
6.Sapukan
cream cheese di atas separuh kek tadi,kemudian letakkan sebahagian
lagi kek di atasnya.
7.Sapukan
lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8.Akhir
sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh kek
sebagai toppingnya.
9.Masukkan
dalam peti ais dalam 1-2 jam.Lepas tu baru potong.
Nota : mas cuma guna 4 biji telor, 160 gm tepung blue key dan mas tak letak tpg jagung. Alhamdulillah cake tetap jadi cantik, lembut dan gebu. Mas buat wktu mlm then esok baru potong dan rasanye lg enak :)
Tahu tak...di sebalik keterujaan nak menyiapkan cake menjadi sebijik cake yg cantik mcm rahel punya, rupanya bukan mudah. Alahai tangan kenapalah kau keras tangan! Kalau korang blh nampak mesti korang gelak! payah betul nak solek, comot2 hah!
Tak kisah la...apa yg penting hasil nya...tak gitu?
Tak kisah la...apa yg penting hasil nya...tak gitu?
yummiiiiiii delicios!
nampak sedap & best !
ReplyDeleteterima kasih :)
DeleteSalam kak massss!!!! morningggggggg!!!! amboiiiii, jadik omputih dia bf dgn kek cis2 gini :D kita kasi sepotong yg dlm pinggan tu ya kak :D tak leh mkn byk2 bahaya ehehe...
ReplyDeleteWsalam dik manissssss!!! gitu ler...teman teringin gak nak merasa cam omputih sikit, yelah nk ke negara omputih lum tentu sampai kan hihhi..sepotong je? mana cukuppppp he3
DeleteWallaa.... sedap tuuuu
ReplyDeleteserius sedap! tarak tipu punya hihihi
Deletefuhhh... sedapnye... nak rasa gak sepotong
ReplyDeletesepotong je? betul ni? tak menyesal? sedap ni tau... :)
DeleteSedapnyer....
ReplyDeleteofcos la kan... jgn mkn byk2 nnt gemuks hehehe
Deleteamboii mas..mmg meletoopp kek mu itu..mcm akk nak rasa jew tau..lap air liur nie..:)pic pun dh cantikk:)
ReplyDeletekalo akk jiran kita memang kita dh hulur tp kita tak berjiran plak hihihi terima kasih kak :)))
Deletepuan nak tnye cikit...tang mne yer yg comot tu?? xnmpk ponggg...dh ok sgt dh kejadian kek tu kak oiiii...QH masih simpan lg resepi ni...lom jodoh lg nk bakingnye..hehe
ReplyDeletehah itu lah magik! tak nampak kan kan kan...sbrnya comot tp kita dh tutup2 sikit tu yg tak nampak hehehe....
Deletesedappppppnya masssss
ReplyDeletesure le terasa cheese tu kan
hehaiiii memang x tahu nk kate apa...nikmat merasa cheese tu...hehaiiii...best la!
Deletehahaha mcm tu skali mas ni hah...antu cheese!
cantikk sgt....cheese2 ni mmg x tertahan nafsu nk merasa..hihi
ReplyDeleteterima kasih noorsha...betul3x...tu yg buat sbb tak tahan heheeee
Deletesalam mas sani..emmm sedapnyaaaa.Klu dpt sepotong ni...mahu trpejam2 mata mkn :)
ReplyDeletewsalam kak azatie...sambil pejam sambil kunyah pelan2 baru rasa kenikmatan cheese nya kan kak hihihi...
DeleteSemestinya sedap kalau yang ada cheese...gue suka banget
ReplyDeletesy pun suka! cheeseeeee so yummy!
Deleteterliurlah..sedapnyer!
ReplyDelete