Ikan Kembung Masak Asam Pedas
Bahan-bahan
3 ekor ikan kembung
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 sudu besar cili kering
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 inci halia - ketuk
2 tangkai daun kari - daun kesum tak de so guna daun kari jelah
1 biji buah tomato - potong 6
1 mangkuk air asam jawa
1 biji bawang besar - potong 4
6 tangkai bende
Secubit halba - tak nak letak pun boleh
Sedikit gula
Garam secukup rasa
* Tumbuk lumat bawang merah dan bawang putih *
* Celurkan bende sekejab, tos dan asingkan *
Cara-cara
Tumis seketika secubit halba hingga bertukar warna hitam.
Masukkan bahan tumbuk, halia, daun kari dan tumis hingga kekuningan.
Masukkan pula cili kering dan serbuk lada hitam. Tumis lagi sampai cili kering masak@pecah minyak.
Masukkan pula air asam jawa dan buah tomato. Biarkan mendidih dan bolehlah masukkan ikan.
Letakkan pula garam secukupnya dan sedikit gula. Tambahkan air jika kuah terlalu masam.
Akhir sekali masukkan bawang besar dan bolehlah dimatikan api bila ikan sudah masak sepenuhnya.
Letakkan bende ketika hendak menghidang.
Kangkong Goreng Belacan
Walau dah ada bende tapi tak lengkap rasanya kalau tidak ada sepinggan sayur. Jadinya Sayur Kangkong Goreng Belacan menjadi santapan kami juga malam tadi.
Bahan-bahan
1 ikat kangkong
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
10 tangkai cili api
Sedikit ikan bilis
* Tumbuk lumat semua bahan di atas *
Tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan. Jangan lupa masukkan sedikit garam dan pati ikan bilis. Masukkan pula kangkong dan tumislah hingga sayur layu.
MoDe : letly ni my pinggang cepat terasa sakit bila bangun dari tidor or masa baring:(
masak asam ada bende ..tu yg mengancam tu kan mas :)
ReplyDeletekasihredha: tak lengkap rasanya kalau tak ada bende dalam asam pedas hihihi....
ReplyDelete