Haru biru juga mr hubby nak cari! yelah mana taknya, yang ada jual kat kedai2 tu mrs sunnies tak nak, nak yang dekat PEKAN RABU je! Ayoyoyo cerewet betul! pakal mengandung kalo tak maun kena
Lepas berbulan masih tak dapat, mrs sunnies diam. So mr hubby igt dah tak ngidam lagi lah tu, no..no..no... nak masuk 5 bulan, sekali lagi mrs sunnies merengek nak makan ikan pekasam. Hah sudah! garu kepala lagi mr hubby, last2 dia kate jomlah kita pie Kedah!
Google punya!
Ikan pekasam ni sama je macam ikan masin, bezanya ikan tu disalut dengan beras tumbuk, berair dan baunya pun kurang sikit. Cara pembuatannya juga agak rumit. Ikan pekasam ada pelbagai jenis tapi ramai yg kate, ikan pekasam talapia yg paling best! Yang penting, mesti simpan dlm peti sejuk, supaya tahan lama dan letak dalam bekas kedap udara, kalau tidak 1 peti ais bau harum! (maafkan sy kalau penerangan sy ini salah). Beras tumbuk yg disalut di bdn ikan itu yg MENYEDAPKANNYA, bila kita goreng garing2 akan ada rasa cruncy sikit.
BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan pekasam
1 labu bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi / cili kering - hiris
1 biji limau kasturi
CARA-CARA
Dengan sedikit minyak (macam nak grg ikan masin) gorengkan ikan pekasam hingga garing. Angkat dan ketepikan. Guna minyak yg sama, gorengkan bawang besar, cili padi/cili kering hingga garing. Taburkan di atas ikan pekasam dan perahkan limau. Sedap di makan panas2 bersama dgn nasi panas.
MoDe : senyummmm dalam panazzzz!
kisah ikan pekasam nih
ReplyDeletemasa akk mengandung si sulung, ratah gitu je pekasam yg tak goreng tu
sangat sangat sedap betul rasanya.
sedap ke...belum pernah merasa..semua org ckap sedap :)
ReplyDeletesayangsayangibu: maksudnya... makan mentah2 ke? hehehe... tu mmg betul mengidam tahap takleh tahan! Jgn mare gurau je. Serius sedap ke?
ReplyDeleteMaya Mayana: cubalah, mmg sedap! sekali dah rasa mst nak lagi!
suka..suka..lauk yg lebih menajamkan selera untuk makan 2 pinggan..hehehehe..
ReplyDeletesue: hihihi... yelah, sedar2 je dh tambah 2 pinggan!
ReplyDeletesuka ikan pekasam tp xleh mkn slalu coz mkn ns byk..xpsl2 berat bertambah..:-)
ReplyDeleteYana: mmg bahaya penangan ikn pekasam ni kan? tp tulah... bila dah makan mmg x hingat nasi dah bertambah :)
ReplyDelete