klik klik ok!

Monday, April 25, 2011

Ketam Masak Lomak Cili Padi

Terlebih ngam dgn mangkuk ai, sbb saiz dia besar punya!

Podeh menyengat, makan tak hingat! Memang podeh masak lomak cili padi den ni hah! hehehe..., Ok! ini adalah n3 last mrs sunnies tayangkan lauk yg kami beli masa jcard day hari tu. Ye tahu, korang mesti muak kan? dari hari sebelum-belumnya, mrs sunnies dok cite pasal jcad day je kan? ngeeee... nak buek camno? but dont wori yg nie last punya!!!


 Nampak tak cili kat badan ketam tu?

Ketam nie mrs sunnies beli 2 ekor je. Ah..ah..ah... jgn tanya cukup ke tidak? Cukuppppp you! bosar saiz eh, pueh makan!

BAHAN TUMBUK
15 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
garam secukup rasa

BAHAN KUAH
1/2 biji santan kelapa 
3 keping asam keping
2 batang serai - ketuk
sedikit gula
sedikit pati ikan bilis

CARA-CARA
Dalam periuk, satukan ketam, santan, asam keping, gula, pati ikan bilis, serai dan bahan tumbuk. Masak dengan api yang kecil. Hendaklah sentiasa kacau supaya tidak pecah santan. Tambahkan sedikit air supaya santan tdk terlalu pekat. Masakkan sampai santan dan ketam masak sepenuhnya.


Ketam tu dahlah podeh, goreng plak sayur kacang panjang. Guno cili padi laie, bertambah podehlah kita orang makan! Hihihihi.... walau podeh, makan bertambah-tambah tuuuu... Alhamdulillah.




But, the best part is IKAN PEKASAM!!! goreng garing2 pastu perahkan limau, buh plak bawang besar dan cili padi goreng. CILI PADI lagi!!! fuhhhhh.... sodap hingga menjilat jari :)))) Alhamdulillah atas rezeki mu Ya Allah. 








MoDe: Panazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!

2 comments:

  1. wauuu...menu yg sungguh lazat.
    terutama ikan pekasam tu...bestnya

    ReplyDelete
  2. kasihredha: ikan pekasam mmg the best hehehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails