Terlebih ngam dgn mangkuk ai, sbb saiz dia besar punya!
Nampak tak cili kat badan ketam tu?
Ketam nie mrs sunnies beli 2 ekor je. Ah..ah..ah... jgn tanya cukup ke tidak? Cukuppppp you! bosar saiz eh, pueh makan!
BAHAN TUMBUK
15 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
garam secukup rasa
BAHAN KUAH
1/2 biji santan kelapa
3 keping asam keping
2 batang serai - ketuk
sedikit gula
sedikit pati ikan bilis
CARA-CARA
Dalam periuk, satukan ketam, santan, asam keping, gula, pati ikan bilis, serai dan bahan tumbuk. Masak dengan api yang kecil. Hendaklah sentiasa kacau supaya tidak pecah santan. Tambahkan sedikit air supaya santan tdk terlalu pekat. Masakkan sampai santan dan ketam masak sepenuhnya.
But, the best part is IKAN PEKASAM!!! goreng garing2 pastu perahkan limau, buh plak bawang besar dan cili padi goreng. CILI PADI lagi!!! fuhhhhh.... sodap hingga menjilat jari :)))) Alhamdulillah atas rezeki mu Ya Allah.
MoDe: Panazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!
wauuu...menu yg sungguh lazat.
ReplyDeleteterutama ikan pekasam tu...bestnya
kasihredha: ikan pekasam mmg the best hehehe...
ReplyDelete