klik klik ok!

Thursday, July 26, 2012

Sambal telor puyuh sedap!....post ulangan

Dah tengah malam baru dpt post n3.

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat berpuasa. Sekali lagi doa mas, semoga dibulan ramadhan yg penuh keberkhatan, penuh pahala, penuh rahmat dan keampunan dari Nya kita dpt menjalani ibadah puasa dengan sempurna, insyaAllah.

Masa cpt berlalu kan? sekejab je kita dah beberapa hari sambut puasa, pastu sedar2 dah nak dekat raya, yeppi seronoknya! baju raya dah siap ke? dh shopping raya ke? kami dah mula sikit2, tak nak shopping last minit mcm dolu2, tak sanggup makcik nak berasak dgn ramai org! 

 Hee..hee...heehai! sampai la nie mas masih belum sempat nak tayang iftar di kedua waktu! mode memasak sgtlh rajin tp mode nak tembak2 sgtlah malas. Niat tu ada tp niat jelah nge..nge..nge. 
Jadinya buat sekian kali mas tayanglah picas yg sedia ada dlm peti simpanan dan pernah mas tayangkan sebelum ini cuma masa tu nasi yg dpt nama, kali ini sambalnya pula.

Sekali lagi mas mencuba resepi dari buku sajian istimewa kak shahriah yg comel2 tu. Sekarang kak shah tgh sibuk mengajurkan pertandingan kuiz dari blognya. I tell you, dia punya hadiah pergggg... sgtlh menarik, sape join sgt untung, sape tak join sgt rugi dan masih belum terlambat utk anda join. Cepat2 join dgn kadar segera! (cer kira berapa byk join mas guna?)
Bukan rezeki mas utk turut serta sbb blog ni bukannya selalu ada a.k.a sekejab tenggelam sekejab timbul! 
Tolong sorak dari jauh je ye hihihi

Resepi : Buku sajian istimewa Shariah Abdullah

Bahan2 :
30 biji telur puyuh - rebus
1 biji bwg besar - hiris bulat
2 sudu besar air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Bahan kisar :
4 biji bwg merah
2 bawang putih
15gm cili kering
1cm belacan - mas tak letak
1sm halia - mas tak letak

Cara2 :
1. tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak
2. masukkan air asam jawa, biarkan sebentar, perasakan dgn garam dan gula secukup rasa
3. masukkan telur puyuh
4. masukkan bwg besar dan sedia dihidangkan

Sedapppppp....mas makan sambal telor nie dgn nasi lemak juga dari resepi buku kak shah. Buat teman2 yg belum ada cpt2 la beli ye, bestttttt bahan2 yg kak shah gunakan sgt mudah dan senang je, tak rugi....mokcik promote lg tau ngeeeee.

Maaf, mas tak berkesempatan nak BW semua, amani sgt mencemburui kita :)

14 comments:

  1. kalau masak telor puyuh...x payah nak potong2 kan mas...boleh terus masuk mulut ....yumm3

    ReplyDelete
  2. Salam kak! selamat pagiiii!! telur burung puyuh baik burungnya kita tak makan kalau kuah2 dr masakan tu kita makan hihihi... nk cuba mkn tp ntahlah tekak ni cerewet sungguh, bukan takat burung puyuh ajerr ayam kampung kita tak makan, ikan sungai pun kita tak makan, geram kan nk layan tekak mcm kita ni hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat pagiiiiiiii! huiiii cerewet sungguh tekak kamu....akk dulu masa sebelum kawin byk benda yg x suka, skali dpt suami semua benda dia telan, hah amik kau! sejak tu akk x cerewet lg dah, kecuali sotong...hehaiii sotong byk sungutnya jadi serem plak nak telan hahaha...

      Delete
  3. kalau makan dgn nasi lemak pon sedap nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...sy mkn sambal ni dgn nasi lemak...sedap!

      Delete
  4. Antara menu feveret KA ni, slam kenal n dah follow u 183

    ReplyDelete
    Replies
    1. slm kenal...terima kasih...sy follow u juga hehehe

      Delete
  5. sedap mkn nasi lemak nii..xleh tahan klu tgk masak sambal cani..laju ler mkn nasi ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal ni mcm berhantu kan? sekali makan nak tambah lagi, lagi dan lagi :)

      Delete
  6. Fuh... nasi lemak ngn sambal telur burung puyuh...best nye... saya suka ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best....best...best! bertambah-tambah kita makan hihihihi

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails