klik klik ok!

Wednesday, August 18, 2010

Spaghetti goreng ala yang ado

Kenapa saya panggil spaghetti goreng ala yang ado? hihihi... sebab saya gunakan bahan-bahan yang ada sahaja. Spaghetti adalah salah satu makanan kegemaran saya dan suami, tak kiralah sama ada dimasak cara goreng atau pun berkuah


Di dapur, saya akan pastikan spaghetti, cendawan butang, oregano, serbuk paprika, sos spaghetti mushrom kimball, tomato dan minyak zaitun sentiasa ada stok. Bukan apa... tekak ni bukan boleh dijangka. Kalau tetiba rasa nak makan spageti, kan senang semua bahan-bahan asasnya dah ada....
Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan
1 cekak spaghetti ~ rebus dengan sedikit minyak dan garam
3 ketul daging ayam ~ potong kecik-kecik
1 biji bawang besar ~ potong dadu
1 ulas bawang putih ~ potong dadu
1/2 sudu besar lada hitam ~ tumbuk kasar

6 ketul cendawan butang ~ potong sederhana nipis
2 biji buah tomato muda ~ potong dadu (1 biji untuk menumis & 1 lg utk hiasan)
1/2 batang carrot ~ potong nipis (racik halus-halus pun boleh juga)
3-4 tangkai daun sup ~ racik halus-halus
garam secukup rasa
sedikit serbuk oregano dan paprika
minyak zaitun untuk menumis

cara-cara memasak
Mula-mula tumiskan bawang besar dan bwg putih hingga naik bau/kekuningan. Kemudian masukkan lada hitam, garam dan tumiskan lagi. Selepas itu masukkan pula daging ayam. Bila ayam dah separuh masak letakkan pula cendawan butang dan serbuk oregano. Tumiskan lg sehingga daging ayam dan cendawan masak sepenuhnya. Masukkan tomato, tumis sampai tomato jadi lembik. Letakkan pula spagheti, carrot dan serbuk paprika. Gaul seketika. Bila semua bahan dah sebati, akhir sekali campurkan pula daun sup dan tomato.

Walla... siap sudah! mudahkan?




Jemput makan semua!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails