Knock.. Knock... naik pitam Mr Sunnies melayan kerenah Mrs Sunnies ni hah... kejab nak dinding itam, sekejab lagi nak putih, dah putih nak merah plak. Last2 putih yang menjadi pilihan hehehe.... apa pun renovation ni belum 100% siap! banyak lagi lubang yang nak kena tampal hahaha... sabar jelah dengan Mrs sunnies ni hah! stop!
Semalam dlm n3 fast of life roti pudingnya dah buat mrs sunnies terliur. Ibu mengandung ni takleh tahan kalo nampak makanan yang besh2... nasib baik semua bhn ada so.....
puding roti kuah kastard
sebelum bakar
sesudah masak
Resepi ni aku ubah sikit... amik dari resepi HaNa's Family & fast of life
Bahan-bahan
8 keping roti - sapukan sedikit butter dan siat-siatkan
500ml susu segar
2 biji telor
2 sudu besar gula - resepi asal 4 sudu bsr
2 sudu besar butter - cairkan
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar tepung jagung
1 kotak kecik kismis
* satukan susu segar, telor, gula, butter, tepung jagung dan essen vanila *
- susun rata roti ke dalam loyang pembakar yang sudah disapu dengan sedikit butter
- tuangkan bahan yang bertanda * ke dalam loyang hingga roti tenggelam. Biarkan selama 20-30 minit / sehingga roti menjadi kembang
-Taburkan kismis dan sedikit gula di atasnya
- Bakarkan dengan suhu 180c selama 30minit / hingga garing
Untuk kuah
1 tin susu cair
2 sudu besar gula
1 sudu kecik essen vanila
1 1/2 sudu besar tepung kastrad - letak 1 sudu besar pun ok
- Satukan semua bahan dan masak sampai kuah jadi sedikit pekat dengan api yang kecil
Bahan-bahan
8 keping roti - sapukan sedikit butter dan siat-siatkan
500ml susu segar
2 biji telor
2 sudu besar gula - resepi asal 4 sudu bsr
2 sudu besar butter - cairkan
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar tepung jagung
1 kotak kecik kismis
* satukan susu segar, telor, gula, butter, tepung jagung dan essen vanila *
- susun rata roti ke dalam loyang pembakar yang sudah disapu dengan sedikit butter
- tuangkan bahan yang bertanda * ke dalam loyang hingga roti tenggelam. Biarkan selama 20-30 minit / sehingga roti menjadi kembang
-Taburkan kismis dan sedikit gula di atasnya
- Bakarkan dengan suhu 180c selama 30minit / hingga garing
Untuk kuah
1 tin susu cair
2 sudu besar gula
1 sudu kecik essen vanila
1 1/2 sudu besar tepung kastrad - letak 1 sudu besar pun ok
- Satukan semua bahan dan masak sampai kuah jadi sedikit pekat dengan api yang kecil
taraaaaa..... jemput makan semua!
Bahagian roti sucsess tapi kuahnya..... huwaaaa terpekat lah pulok! Takpa jangan putus asa okesss.... lepas ni boleh cuba lagi hehehe....
MooD : mari kita main masak-masak! takpe aku tak kedekut nak kongsi resepi ngee ngee ngee....
rumah baru dah siap...cantik2 cat putih.
ReplyDeletepuding ni memang sedap kalau letak sos kastard kan
kasihredha : macihhh kak... dtglah selalu ke white house sy ni hehehe... 1st buat sos kastard ni kak tu yg pekat sikit. Ekceli kan kalau makan koktel ngan sos ni pun sedappp kak :)
ReplyDeleteMazlina : hah??!! hehehe... tak pernah lak try cara kukus. Pe kate mazlina tyr dulu ngeee....