klik klik ok!

Wednesday, January 18, 2012

Kari Ayam Santan Kotak

As salam rakan belog semua. Dah makan tengah hari ke? makan apa? lauk apa? makan kat mana? kenyang ke??? waaaah banyak betul cik kiah nie tanya soklan kan? sebok tanya org... awak tu dah masok ke? masak ape? hehehe...
Kali nie mas nk tayang menu tanpa resepi hihihi... Kari ayam segar dari ladang menggunakan santan kotak. Best ke guna santan kotak? Ok ini jawapannya. Boleh laaaa...kalau nak dibandingkan perbezaan rasa sudah tentu-tentu sedap lagi santan original! Rasa lemak2 manis dan bau wangi dari santan segar memang sedap berbeza dgn santan kotak yg pada sy walaupun kat kotak ada tulis Free kolesterol tapi bila masak kuahnya jadi cpt pekat dan bila kita panaskan berkali-kali terpaksa la tambah air supaya kuah jadi cair sedikit. Baunya juga kureng sedikit. Begitu juga dengan rasanya.
Akan tetapi.... ada bagusnya juga santan kotak ni. Kalau kita pergi ke kedai kekadang santan segar cepat habis so bila dh teringin sangat nak masak makanan tu maka santan kotak amat la berguna. Kalau incik hubby kerja tak sempat nk singgah kedai beli santan so guna jelah santan kotak yg sentiasa jd stok dalam dapur. Penting jugak santan kotak ni kan? Tahan lama dan mudah di dapati di mana-mana kedai or supermarket. Kiranya santan kotak ini adalah bidan terjun penyelamat kepada masakkan ketika santan segar tiada di pasaran. 


Cewahhhh! tetiba je kan santan kotak dapat nama hahahaha.....

2 comments:

  1. kalau kari mungkin ok kot guna santan kotak...kalau masak lemak cili api ok tak ye?
    akak jarang guna santan kotak

    ReplyDelete
  2. kasihredha
    Yap kalo utk kari ok la boleh tahan je tp utk lemak cili api mmg x sesuai. Mas dh try, xbest la, lain benar rasanya. Mas buat stok sbb kekadang kalo nak buat nasi lemak mas guna santan kotak je. Elakkan kolesterol yg banyak hehehe.....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails