klik klik ok!

Friday, April 13, 2012

Sayur Kobis Goreng Orang Jawe

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bersua kembali kita di petang Jumaat yang indah ini. Alhamdulillah my kampung PD tiada tanda tsunami seperti yg digembar gemburkan walaupun ada rasa sedikit gegaran petang itu. Mudah-mudahan bumi Malaysia terus berada dibawah lindungan NYA dari segala bencana bahaya, AMIN.


KITA TAK JADI NAK MOGOK
Wakakakakaka.... 
Malaslah.... bukan dpt respond pun huhuhuhu buang karen je
 huwa huwa huwa huwa.....

Malam tadi dinner kami, mas masak yang simple2 je.
Sardin masak kicap dengan sayur kobis goreng orang jawe.
Optts... bukan org jawe tu yg digoreng dan dijadikan lauk. Gila nak makan orang!
Tapi care a.k.a stail goreng sayur kubis cara orang jawe.
Errrr... korang paham ke maksud mas ni 
hehehehe....

Pendekkan cerita, orang jawe kalau ada kenduri besar or kecik salah satu menu sayur goreng yg wajib ada ialah sayur kobis goreng bersama dgn soun. Sedap tau... kita org sepupu sepapat masa kecik2 kalau makan ramai2 pilih sounnya je, kobis kita org tinggal terabur dalam pinggan lepas tu semua kena marah sbb makan kecah2 hehehehehe...


Bahan-Bahan
Kobis - hiris nipis
1 bungkus Soun - rendam hingga lembut dan toskan
1 biji kentang - hiris nipis
1 batang cili merah besar - hiris
7 tangkai cili padi - hiris
3 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
sedikit ikn bilis
garam secukup rasa
sedikit serbuk pasti sedap - optional


Cara-Cara 
Tumis bawang merah, bawang putih, cili padi, cili besar dan ikan bilis hingga harum.
Masukkan kentang dan tumis hingga kentang empuk (api jgn bsr sgt).
Masukkan pula sayur kobis, garam dan serbuk pasti sedap, kaup balikkan hingga kobis sedikit layu.
Kemudian masukkan pula soun yg sudah ditoskan, gaul rata2 hingga sebati. 
Bolehlah padamkan api bila kubis dah masak.


16 comments:

  1. asslm Mas...betul ke ni menu org Jawa...hehehe...ye la agaknya kot...sbb pak mertua QH selalu jugak masak mcmni..sedap...tambah2 nasikan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam QH...

      betullah kot huhuhu tapi yg bukan jawe ada buat sayur grg ni, cuma sayur ni memang pames dengan org jawe hihihi, pak mertua QH pun org jawe ke?
      ratah macam tu pun best sgt QH hihihi...

      Delete
  2. Salam Kak Mas..dh lama yana xsinggah sini..Amani dh besar pun ^_^..bestnya klu dpt ratah sayur kobis nii..yana klu goreng kubis cani suka ltk suun dgn fucuk byk2..lg tambah2 mkn :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam yana...

      Yap alhamdulillah amani dah besar dan makin aktif hah hihihi..

      ye2 memang betul, masak sayur ni jodohnya sesuai sgt dgn soun dan fucuk tahu tp akk masak apa yg ada je hihihi janji konsepnya sama kan kan kan :))))

      Delete
  3. Baru tau org jawa masak gini..hehe..mesti sedap!agak2 kalau tmbh santan leh hilang ke'jawa'annya x?hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap, org jawe suka grg syr cam gitu, memang sedap...
      hihihi..kalo nak buh santan boleh je, jadi sayur masak lemak pastu mkn dgn sambal belacan...sedap!

      Delete
  4. kiki... mogok kunun.. haishhh...

    ooo ada gak ek kobis jawa style. baru tahu. siap ada kentang. waahh sedap sedap... cume saya jaran beli soon jek. nanti2 la try/ tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.... diam2 sudey :)

      ada.....sedap wei...kalo kat rumah ni mmg x boleh putus soun sbb buat sup sayur campur soun pun sedapppppppp :)

      Delete
  5. salam Mas hari ni mogok tak hahaa jgn lah mogok ya akak pun sama malas nak mogok2 sbb tkde respond jugak kesian kan kt kita hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak...

      tak mogok dah, tak dpt apa2 pun huhuhuhu hehehe.....

      Delete
  6. Assalamualaikum Mas,
    lama tak makan masakan style begini... teringat kalau kenduri kendara di kampung lauk begini mesti ada, campur lagi dengan tempe, dengan kentang, dengan udang, kacang panjang dan entah apa lagi. Mas... melihat resepi begini, ku jadi rindu kampung halamanku... hu hu huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak....

      Kan kan kan...sayur ni juga yg jadi rebutan kan hihihi
      ye betul2 sepatutnya itulah jodohnya tp yg mas buat ni apa yg ada dlm peti sejuk je kak hihihihi....

      Delete
  7. lauk yg simple mmg sedap mas,..akak pun suka..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg simple tu lah yg the best kan kak :))))

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails