klik klik ok!

Wednesday, May 16, 2012

TomYum Ayam Sakura

 Assalaualaikum....
Malas ceceh panjang sbb mode tengah malas so kita terus ke jalan yg lurus jelah.

Takde menu yg istimewa disaat kemasalan melanda, hanya Tom Yum Ayam Sakura yg terjadi didapur.

Oppts... mas tak pergi korea semata-mata nak beli ayam ye, gila ah org kaya pun takkan buat mcm tu tau! hihihi...

Ayam dari jenama sakura beli kat JUSCO dan ayam nie Izahdaut ada buat masak kicap dan mas buat tomyum kap kum kap hihihi... 
 Semasa kejadian, ayam sakura sedang menggelegak kepanasan. Time ni bau dia sangat menyegarkan.

Terus ke jalan yg lurus, mula-mula sediakan

1/2 ekor ayam sakura
2 kiub pati tomyum knor
1 biji bawang besar, potong dadu
2 biji buah tomato, potong dadu
10 tangkai cili padi, ketuk
2 batang serai, ketuk
1 1/2 gelas air
Sedikit garam
1 sudu besar jus lemon (optional)

Satukan semua bahan diatas dan renehkan beberapa minit. Bila dah sebati tambahkan lagi air (ikut suka nak kuah banyak mana). Dah menggelegak masukkan 1/2 btg lobak merah (hiris), biarkan seketika. Akhir sekali masukkan 1 biji bwg besar (belah 6) dan daun limau purut.
Tamat!


Mas susah nak bw sekarang sbb my baby suka rebut laptop dgn umminya... 
Huhuhu ofcos dia menanglah kan...

24 comments:

  1. Salam Mas cayang muahzzz..

    Hadoiii masuk dapur sini terbau-bau tomyam sakura tu dari dapur akak tu..

    sedapnya.. memang suka sangat dengan tom yum.. masam masam wahhh pedas wahhh sedapnya... kecurr sudah ni!!!!!!

    serius kecurrr.. terus lapar!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam akk sygggggg....
      Mmg mas saje kasi bau lebih biar akk terliur hah hihihihihi gurau je....
      Kalo xde selera, msk tomyam terus selera naik kan kak sbb rasa dia yg masam dan pedas kan kan kannnnn

      Delete
  2. meriah warna tomyam ni, ada sambal belacan dan ulam, ada telur dadar, selamat...kenyang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hui...sedap sgt tu..kompem mkn tak igt org sebelah meja hah hehehehe....

      Delete
  3. awatlah mengancam sangat tomyam mas buat ni..gambar lak besar...mcm real depan mata ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengancam ye kak hihihi tergugat perut lah tu kan kan kan hihihihihi..

      Delete
  4. Replies
    1. Sedapppppp lagi2 time hirup kuahnya.... :-)

      Delete
  5. salam kak mas.. mmg senang dan sedap! campak2 dlm kuali dh siap ye =) goreng telur dadar satu, dh blh serve nasik ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam tun
      Betul3x...dgn telur dadar je pun dh mengancam kan :-)

      Delete
  6. tom yam...sedap tu... anak sy suka mkn ngn bihun...jd le bihun tomyam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah dgn kami...kalo xnk dgn nasi, mkn dgn bihun pun dah sedap sangat :-)

      Delete
  7. salam masss
    peluk dulu...hug3
    akak suka tom yam pok tek ...
    tom yam mas ni pun sungguh lazat kelihatannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak kasih....
      Hug kembali byk kali dr sy dan amani :-)
      Tomyum pok tek tu yg ada santan ke?

      Delete
  8. wah mengancam tomyamnye tu...nmpk sedap mas tomyam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macih QH.... Silah ambil semangku buat makan malam hehehehe....

      Delete
  9. singgah sini nk tomyam semangkuk..bestnya dpt hirup di kala hujan turun nii hehee ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan yana jgn segan...mmg sedap tu lg2 ujan turun perut pun lapar je kan hihihihi

      Delete
  10. Nak kuah Tom Yam ayam Sakura...mana tau leh pandai cakap Jepun nanti..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheheheheeee.....meh try nnt kita sama2 ckp jepun :-)

      Delete
  11. sedapnya tomyam...lama tak mkn kalau dapat hirup kuah tu panasx2 memang best tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Besttttttt....slruppppp, tlg hirup tuk nieza ni :-)

      Delete
  12. Salam Mas cayang!!!
    rindu nyer!! hehehe

    sekali dier tayang tom yam..ngences betul mlm begini tgk
    *sambil lap mulut*
    mama blk dulu yer!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Windu mama jugaaaaaa..... :-)
      Jgn ngences ma nnt x comei hihihihi...

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails