klik klik ok!

Wednesday, August 8, 2012

Biskut Cokelat Chip's Rangup!

Menaip dengan kadar laju!

Maaf lama tak bersiaran, cuti blk kg so mode mmg ke laut la heee.

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat rakan blogger semua. Salam ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa. Alhamdulillah Allah swt berikan kami kesihatan yg baik untuk kami jalani ibadah puasa dengan sempurna. Doa mas semoga rakan2 juga sama sihat sejahtera hendaknya dan dalam tak sedar kita sudah hampir dgn syawal la....yeppi hihihi.
 Yeah...semangat mengukis sudah mari la...mari kawan2 kita ngukis bersama, buat biskut macam2 untuk hari raya...lalalala.... heeeee. 

Wahhh mokcik tu semangat nak raya kemain lagi tau...harusla kan! masa buat bukan main seronok..sekejab2 tgk oven, tp bila dah sudah...toleh kanan...mak aik!!! byknya perkakas nak kena basuh! huhuuuuu :)
 Mengukis setelah menjadi seorang ibu tersangatlah mencabar...nak buat dalam keadaan aman dan tenteram memang tak dapek ler. Oh anak ku...sabar je tau hehehe.

Pendekkan cerita, kawan2 semua mesti dah banyak koleksi biskut raya kan? mas baru buat sejenis dh habis sebalang pun dikerjakan adik2 masa blk kg tempoh hari. Alahai adik2 ku melantak sungguh! Harus ku ngukis sekali lagi :)))
Sukalah biskut ni...best sangat! sedap hingga tak puas kunyah sekali! Biskut ni mas dh buat byk kali dan resepi nya mas ambil dari akk chef Hanieliza yg pemes tu. Izinkan mas share di sini pula ye kak :)

Resepi:- Chef Hanieliza

Bahan A
125 gm butter
125 gm majerin
1 sb shortening
160 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sk esen vanilla

Bahan B
230 gm tepung gandum*
20 gm serbuk koko*
100 gm coklat chips
50 gm white chips - (boleh gantikn dgn coklat rice)
50 gm badam nib - (di panggang)
50 gm nestum - (mas ganti dgn serbuk badam)

Ayakkan bahan yg bertanda *

Cara-Cara
Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
Masukkan kuning telur dan essen vanila, kacau rata.
Masukkan bahan B perlahan-lahan dan kacaukan dgn senduk kayu.
Sudukan kecil2 (besar guli) dalam loyang.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan dgn suhu 180c, bakar selama 25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan simpan dlm balang kedap udara.


InsyaAllah jika ada keizinan mas bertandang ke dapur maya kekawan ye :)))

Selamat berpuasa dan berbuka puasa.


11 comments:

  1. kukis feveret kita niii..taun lepas smpt jgk bt..taun nii main kukis oder jer..mood mengkukis ke laut dalam sudah^^..

    ReplyDelete
  2. Salam kak massss!!! selamatttt pagiiiiiii :D sekut cekelat chip lahhh! kita nak buat tak yer sekut cekelat chip tahun ni? mcm malas pulak sbb byk bhn guna ehehe... tp kita nak makan ajerrr :D TErima jugak atas doanya utk idola kesayangan kita tuuu :)) ayah kita tu kak idola kita tuu :D

    ReplyDelete
  3. kukis feveret akak gak ni.Mmg niat nak buat sabtu ni.

    ReplyDelete
  4. Buat kukis banyak banyak ye.... nanti akak datang tolong makan je.

    ReplyDelete
  5. wahhhhh bessstttttnya
    massss dah starttt buat kuihhh rayaa

    ReplyDelete
  6. Salam kak mas! kita jwb kat sini tau kak, rasanyer coklat masakan mempengaruhi jugak kot tu sebab tak mo keras coklat hiasan akak, kita guna jenama tulip yg 4 segi besar tu :D

    ReplyDelete
  7. Waaaa...kukis cekelat memang anak2 suka...sedapkan! K.gee tak start lagi tunggu weekend ni baru mula mengukis...

    ReplyDelete
  8. kalau nak buat kena tunggu dekat raya kalu tidak habis dimakan dek anak2 KA ni

    ReplyDelete
  9. Rajinnya mengukis.... Kak Amie belum da mood lagi he he hehhh

    ReplyDelete
  10. Assallamualaikum Mas..

    Mas, akak pun pernah buat cookies kak liza ni. Mmg rangup kan..sedap.. Cookies choc chips ni kalau tak rangup mmg tak best..Warna cookies ni mmg gelap sikit tp ttp best rasanya...

    ReplyDelete
  11. salam mas
    amboii dh nak habis yer.x per la nnt boleh wt lg tue..mas sedap x biskut nie..akk x pernah buat lg nie..akk keep resepi nie..mgkin thun depan bole cuba:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails