klik klik ok!

Monday, November 5, 2012

Super moist Eggless chocolate Cake

Assalamualaikum dan salam sejahtera, sihat ke? semoga semuanya berada didalam keadaan yg baik2 sahaja. Pada yg bekerja selamat bertugas lakukan kerja anda sebaik yg mungkin ok. Buat suri rumah selamat mengemas ye... kasi kilat habis tau jgn malas ok.. huhuuu termasuk ler mokcik tuuuu...
Disebabkn mokcik ni terang2 surirumah tangga maka terang2 ler dapur tu harus berasap kan? dan terang2 mokcik ni sayang pokcik maka terang2 perutnya harus dijaga la kan.. hahaha. Osah poning isnin mas ni ek? mengarut sungguh!

Ekceli mas nak bg tahu yg dapur maya mas dah berasap semula! Yeah... jiran2 meh ler singgah ni, meh ambil sepotong dua kek yg mas hidang ni..sedap tauuuuuuuuu.
Pernah makan tak kek coklat lembab? Nak tau tak kek tu gelab tp sgt lembut, lembab dan lemak manis dari rasa koko dan emalco coklat tu bila dikunyah rasa seakan coklat itu berbisik 'jgn berhenti...rasakan keenakkan saya yg sgt moist sgt sedap secara perlahan-lahan masuk kedalam ank tekak. Rasakan..rasakannn'. Hehaiiii berhantu wei! nak lagi..nak lagi..nak lagi dan lagiiiiii. Nasib kejadian mung tak guna telor kalo idok memang teman mikir 3,4 kali ler nak telan kolesterol mung ituw...heheeee.

Sejujurnya kek ni memang sedap! Dalam masa seminggu saja 2 kali oven mas berasap. Rasa kek langsung tak menjemukan tekak kami, lepas tukan kalo tak buh topping pun takpe sbb kelembapan kek itu dah cukup sedap rasanya. 

Untuk pengetahuan resepi kek ini ramai teman blogger yg dah cuba. Mas nak sebut satu2 pun tak hingat yg pasti sesiapa yg dah try mesti suka. 

Terima kasih kepada Kak Dayang di atas resepi kek coklat yg sgt sedap. Best blog kak dayang nie ada mcm2 resepi kek dlm tu. Sekali dah masuk rasa mcm tak nak keluar pulak hihiiiii. 
Izinkan mas coppy n paste resepi di sini ye kak :)


Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Kek ni mas bakar guna loyang saiz 4 inci. Sgt2 comel rupe paras kejadiannya. Sekali pandang dah mcm rupe donut cokelat. Mas juga toppingkan dgn coklat masakkan bersama sedikit butter dan mapple syrup, kemudian taburkan almond panggang! 
 Yummi!!!

18 comments:

  1. Selamat pagi Mas..
    Kak Amie datang awal ni, bukan dan sepotong tau 2, tapi nak tapau 3 potong ye he he he ehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak..
      boleh3x...xde masalah hihihi

      Delete
  2. sedap tgk kek mas tu.aritu raya hj buat 2 biji kek tak bape mjdi ..frust sgt.Kesan2 kecewa masih ada so buat masa ni malas nak buat kek lg..tggu lerr dah pulih kekecewaan hrtu hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lah ye ke kak... syg ye kalo x jd tp xpe jgn putus asa ye...gagal itu kan tanda kejayaan :)

      Delete
  3. mak ai Mas...ini la pujaan hati beta ni...cant stop bila dah makan....

    ReplyDelete
  4. bru je buat kek nie hri tu...mmg sedap kan...
    anak2 pun suka....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun mas rasa mcm nak buat lagi je...nsb x guna telor kalo tak berkira-kira gak ler huhuhu

      Delete
  5. cantikk bentuk kek tu...kacang kat atas tu pun menggoda qolbu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak... kcg tu yg tambah nak makn lagiiiii

      Delete
  6. assalamualaikum..
    salam kenal.. i follow ye.. :)
    sedapnya... kek coklat basah.. meleleh ngan taburan kacang2 tu lagi..
    uwaaaaaaa.. terliur tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      slm perkenalan juga dan sy akn follow jua ye...terima kasih sudi dtg sini
      cubalah...memang sedap! :)

      Delete
  7. Salam mas
    Menggoda sungguhhhh...sedapnyaaa

    Pssst...mas kamera baru ke?
    Gambar makin cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak kasih syg...
      jgn tenung lama2 kak nnt meleleh plak hihihi

      Cntik ye... i suka..i suka...
      masih guna camera yg sama canon dslr A1000 cuma mas dh jumpa tmpt edit gambar yg baru. Syok tu yg kemaruk dok edit gambor je hihihi

      Delete
  8. Amboiiii lama sungguh menyepi. Tup tup keluar moist cake gitew.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah mmg sepi menyepi tanpa berita tp now dh kembali! heheeee

      Delete
  9. salam mas cyg,
    dalam minggu nie dh beberapa org buat kek nie.perrhhh akk pun jadi trguda jgk nk buat nie..hh eheee..ada lg x?..akk nak sepotong boleeyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak zila syg forever hihihi
      ala dh hbs la kak....
      try la kak... best tauuuu... sekali cuba nak lagi dan lagi... mas suka sbb bhnnya sgt mudah :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails