klik klik ok!

Friday, January 31, 2014

Laksa johor asal jadi!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Lama sungguh tak sentuh blog. Ntah ada yang ingat ntah tidak. Rindu tp malas nak updete. Errrr... camne tu? Lagi plak sekarang ni dah ada dayre selain dari instigram lagi la blog di lupakan. Dayre tu pun lebih kurang mcm blog cuma tak boleh ceceh byk mcm blog. But ok. Fun juga.

Ok, dah lama tak share pasal makanan. Pasal resepi. Dapur rumah selalu berasap tp dapur kat sini tak timbul2 asapnya. Hehehe. Malas kan.. gituw ler. Nak share la resepi laksa johor yg mas dpt dari kwn yg asal muor. Katanya laksa asal jadi hahaha.

Resepi: Laksa Johor asal jadi!

Bahan2 :
1 cekak spaghetti -rebus ikut arahan. Ketepikan.
1kg ikan kembung/mabong - mas guna 4 ekor ikan selar saiz besar.
2 biji bwg besar*
2 biji bwg putih*
2 sudu besar cili kering kisar
1 paket kecil kari ikan babas - bancuh dgn sikit air utk jadikan pes.
1/2 inci halia - ketuk
2 btg serai - ketuk
2 -3 keping asam keping
1 biji santan - mas guna santan kotak 200ml
1/2 biji kelapa- buat kerisik

Sambal belacan
Timun, kcg panjang, lobak asin, taugeh,daun kesum,bunga kantan.

Untuk kuah
-rebus ikan. Ambil isinya dan blender guna air rebusan ikan.
-blender bahan bertanda *
-tumis seketika halia dan serai. Masukkan pula bahan yg diblender. Tumis hingga naik bau.
-masukkan pula cili kering, bila cili masak masukkn pula pes kari, tumis lagi sampi kari masak harum
-masukkan isi ikan yg di blender tadi bersama asam keping.
-dah menggelegak, masukkn kerisik,santan,garam, sedikit gula dan bhn perasa.
-masak sampai kuah pekat. Kepekatan kuah terpulang ats kita. Tak suka pekat tambahkan lagi air.

Ok siap!

2 comments:

  1. Mas... ini bukan laksa asal jadi tapi memang betul2 menjadi! Adeeeehhhh sodapnya!

    ReplyDelete
  2. Halo Mbak Sani, Apa kabar?

    Salam kenal dari kami myTaste Indonesia.

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

    Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun dunia Internasional. myTaste memiliki 37 sites di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails