Bahan
1 cekak spaghetti ~ rebus dan ketepikan
1 gelas susu kotak / whipping cream
1 mangkuk kecil cheddar parut ~ nak letak lebih pun boleh
1 ulang bawang putih ~ cincang
1 biji bawang besar ~ cincang dadu
1/2 sudu besar lada hitam ~ tumbuk kasar
5-6 ketul cendawan butang ~ potong sederhana nipis
2 ketul daging ayam ~ potong kecik-kecik
1 biji buah tomato ~ cincang dadu
1 sudu kecik serbuk pati ayam
sedikit serbuk oregano
garam secukup rasa
minyak zaiton untuk menumis
Cara-cara
Tumiskan bawang putih dan bawang besar separuh kekuningan
Letakkan lada hitam dan tumis hingga bawang putih dan bwg besar menjadi kekuningan
Letakkan ayam, gaul seketika.
Letakkan cendawan dan masakkan hingga cendawan bertukar warna keperangan
Letakkan serbuk oregano, garam dan serbuk pati ayam
Bila semua bahan dah sebati dan ayam betul-betul masak, masukkan pula buah tamato. Tumis hingga buah tomato lembik dan cair
Barulah dimasukkan spaghetti, gaulkan rata-rata.
Akhir sekali masukkan susu/whipping bersama dengan cheddar. Gaul cepat2 supaya cheddar tidak berketul!
Bolelah dimatikan api dan sedap dimakan ketika masih panas!
No comments:
Post a Comment