Oklah now aku nak tunjukkan resepi yg aku masak sebelum aku mabuk teruk 3 bulan dulu! 3 bulan??? wahhhh mmg lama betul aku tak masak ni kikikiki.....
Ketam Goreng Cili
Bahan-Bahan
2 ekor ketam (potong 2)
3 ulas bwg merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai cili besar merah
1/2 sudu besar cili kering
1 ulas bwg besar ( potong kasar)
sedikit air asam jawa
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
sedikit kicap manis
sedikit garam
3-4 tangkai daun sup (sebagai hiasan)
2 helai daun limau purut (koyakkan)
*Tumbuk lumat bawang merah, bawang putih dan cili besar. Kemudian gaulkan bersama dengan cili kering*
*Gorengkn ketam dan ketepikan*
Cara masak :-
-Tumiskan bahan tumbuk hingga pecah minyak
- Masukkan semua bahan sos, kicap, bawang besar, daun limau purut dan sedikit garam. Tumiskan hingga semua bahan sebati.
- Masukkan pula air asam jawa dan tumiskan lagi hingga kuah menjadi sedikit pekat
- Akhir sekali masukkan ketam. Gaul rata ketam sampai semua sebati dan sos menjadi sedikit kering. Hiaskan dengan daun sup.
Mood : dah boleh masuk ke dapur semula... hoyey......
adoii... siyes la.. dah la tengah lapo ni....
ReplyDeletenida : lapar ye... hihihi...
ReplyDeletebestnya..
ReplyDeletesungguh menggoda...
kasihredha: menggoda tergoda U.... hihihi moh try resepi mas ni :)
ReplyDelete