klik klik ok!

Friday, February 18, 2011

Sayur Kubis Goreng style Jawa

Kebiasaannya kalau kenduri orang jawa, sayur goreng nie akan menjadi salah satu pilihan makanan peberet, tak kiralah sama ada kenduri biasa atau pun kenduri kahwin. Selalunya gorengan sayur nie ada pelbagai jenis campuran, ada yang suka campur dengan kacang panjang, tahu kering, carrot atau kacang mata satu. Yang pasti bahan utamanya adalah kubis bulat, kentang dan soun.

Resepi nie aku derhaka sikit tau hihihi... ikut suka goreng je! Jangan marah mama kihkihkih...

Bahan-bahan:-
Kubis - hiris kasar (ikut suka nak banyak mana)
1 biji kentang - potong sederhana nipis
4 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
5 tangkai cili padi - hiris (suka pedas letak lebih)
2 tangkai cili besar merah - potong serong
sedikit ikan bilis
1 keping soun - rendamkan
sedikit kicap manis 
garam dan pati ikan bilis secukup rasa
sedikit air

Cara-cara:-
- Tumiskan bawang merah, bawang putih, ikan bilis, cili api  dan cili merah hingga naik bau (sy suka tumis hingga sedikit garing)
- Masukkan kentang dan tumiskan seketika. (api jgn terlalu besar takut nnt bahan tumis hangus plak)
- Letakkan pula sedikit kicap, kacau sekejab dan masukkan pula sedikit air. Biarkan seketika hingga kentang empuk.
- Bila kentang sudah empuk dan air kering, masukkan sayur kubis, garam dan serbuk pati ikan bilis. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan soun yang sudah direndam dan tumiskan hingga semua bahan masak dan sebati. Bolehlah ditutupkan api (sy suka sayur setengah masak sbb cruncy bila dikunyah)


MooD : rindunya nak makan nasi ambeng! ummm... nak ajak hubby gie Tanjung Karang, dengar-dengarnya ada satu warung nasi ambeng sedap sampi jalan-jalan cari makan pun promote warung ibu ni :)))

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails