klik klik ok!

Friday, April 29, 2011

Pisang Bakar & Aiskrim


Cuaca kat luar mendung, pagi tadi hujan turun lebat sangat tapi tekak ni bukannya kesah sejuk ke tidak. Dari kat klinik lagi mrs sunnies dah terbayang-bayang nak makan pisang bakar with askem. Sampai je kat rumah, tak agak-agak terus panaskan oven, capai pisang dan bakar. Kebetulan kat rumah ada buah strawberry, kacang pistachio & coklat syrup. Pisang bakar & Aiskrim ni asalnya mrs sunnies tgk dkt blog KAK YAN, takleh tahan wok hihihihi...tq kak :)


Pisang tu panas bila buh askim terus cair :)

BAHAN-BAHAN
2 buah Pisang - sy guna pisang berangan
Butter
Gula perang - sy guna gula organik
Aiskrim - sebarang perasa

BAHAN HIASAN
Kacang Pistachio/sebarang kacang
Buah Strwberry
Coklat syrup

CARA-CARA
Untuk Pisang - Atas dulang pembakar sapukan sedikit butter. Kemudian sapukan butter ke seluruh pisang dan taburkan gula diatasnya. Bakar pada suhu 180c selama 10 minit atau hingga pisang keperangan.
Untuk Hiasan - Susunkan pisang diatas bekas yg bersesuaian. Kemudian letakkan aiskrim diatasnya. Susunkan buah strawberry, curahkan coklat syrup dan taburkan kacang pistachio. Sedia untuk dimakan!






MoDe : mama pesan kurangkan minuman yang manis2 nnt kena kencing kotor huhuhu.... td check, air kencing ada kotor sikit. Stop manis-manis ok!

2 comments:

  1. erm mmg sedap pisang + ice cream...
    nak2 dapat pisang yg sedang2 ranum tu kan./. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails