klik klik ok!

Wednesday, May 25, 2011

Maggi Kung Fu 30 minit!

Jangan sentap lagi bila tgk Maggi Kung Fu 30 minit ku hehehe....


 lepas makan terus rasa nak kung fu org hahaha....

As salam dan salam sejahtera wahai rakan belog semua. Dah makan belum? Kalau belum, mungkin ini boleh jadi menu simple untuk santapan anda :) Sebenarnya ini bukanlah menu tengah hari kami, ini malam tadi punya. Malam td malas nak upload atas sebab badan tak sihat. Dah 2 hari mrs sunnies tak berapa sedap badan. Tekak tak berapa lalu nak makan nasi. Tekak cuma selera nak makan makanan barat je, wahhh gitu, anak ai memilih tau! Serius mrs sunnies rasa macam masa mula2 mabuk dulu, sikap malas nak ke dapur dah dtg balik! paling tak tahan, mrs sunnies dah tak suka dengan bau2 tumisan! pastu asyik nk tidor je :(  Normal ke? bila dah 2 bulan terakhir akan alami semula semua tu?

tebal sungguh maggi ai tu kan?

Ok! sambung balik cer masak ye? sebenarnya maggi kung fu ni, mrs sunnies dpt ilham dari buku Chef Kamarul. Dalam buku, resepi asalnya ialah bihun kung fu tp mrs sunnies sudah kasi tukarlah! Dah lah tukar pastu derhaka lagi kikikikih.... lupa plak nk tgk time, masa masak betul ke 30 minit? wakakakaka.....


 nampak tak resepinya? tak nampak?

 ok ai kasi dekat sikit....

Tak puas gak?
 susah2 beli je buku masakkan nie. 
Tak rugi beb! 

BAHAN-BAHAN untuk mi
Bihun - 200gm (sy gantikan dgn 2 bungkus maggi)
Telur - 2 biji
Garam - secukup rasa
Daun bawang (hiris halus)
Minyak (untuk menggoreng)

BAHAN-BAHAN untuk kuah
Bawang putih  - 2 ulas (cincang)
Minyak masak  - 2 sudu besar
Udang - 7 ekor
Sotong  (tak letak pun)
Ayam  (potong dadu)
Sos tiram - 1 sudu bsr
Lobak merah - (sy gantikan dgn cendawan hitam)
Kailan - (sy gantikan dgn sawi pak choy)
Stok ayam - 1/2 cwn (sy gantikan dgn 1 cwn air)
Tepung jagung - 2 sudu besar (sy bancuh 1 sudu bsr je)
Cili padi - 2 tangkai (ketuk)

CARA-CARA
Untuk Mi - Dalam air menggelegak rebuskan maggi sampai masak. Tos dan ketepikan. Pukulkan 2 biji telor bersama dengan garam dan daun bawang. Kemudian gaulkan ke dalam maggi. Biarkan hingga telor meresap dan sebati. Gorengkan dengan sedikit minyak, angkat dan potong 4 berbentuk segi tiga.
Untuk Kuah - Tumis bawang putih hingga harum dan masukkan sos tiram. Kemudian masukkan pula ayam, udang dan cendawan hitam. Kaup balikkan dan masukkan pula air. Biarkan mendidih (sy perasakan sedikit dengan serbuk pati ayam). Bila ayam dan udang masak, masukkan pula sayur sawi. Kaup balikkan dan masukkan pula air tepug jagung (tambahkan lg air kalau kuah jadi terlalu pekat). Akhir sekali tuangkan kuah tersebut ke atas maggi yang telah digoreng tadi. 





MoDe : tekak perit huhuhu....

3 comments:

  1. kat rumah akak semua suka maggi cuma akak je yang tak suka :)

    ReplyDelete
  2. waahh maggi..menu wajib seminggu skali umah nii heheee...

    ReplyDelete
  3. kasihredha: hihihi... mual ek? mas lak kt umah wajib ada maggi tp jarang masak guna perencahnya.


    Yana: wahhh... wajib seminggu sekali, mmg suka makan meggi tu :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails