klik klik ok!

Tuesday, February 14, 2012

Terung Goreng


As salam dan selamat petang rakan belog semua. Dah makan tengah hari ke? masak apa hari nie? mesti masak yg best2 kan? Kalau makan kat luar lak, lagi best sbb banyak pilihan lauk pauk kan? sibuk tanya dapur org, dapur mas belum berasap lagi hah, nie tengah dok pikir nak masak apa huhuhu...Hari2 macam tu lah, mesti pikir msk apa yg best, yg senang, yang cepat, yang simple. Lepas tu penyudahnya kita makan kat luar jelah hihihihi senang hidup makcik!


Hangus sikit terung itu huhuhuhu....

Mesti ada yang bertanya kan? belum masak tp dh tayang menu? kot ye ada yg tanya huhuhu...kalau tak ada, mas nak bg tau gak, terung goreng dlm n3 ni bukan menu hari ni tapi hari yg lepas2 sudah dan baru sekarang nie free nak tayang. Maklum ler org yg sibuk memang tak punya banyak masa hahahahaha POYO SUNGGUH MAKCIK NI!


Siapa yg tak suka makan terung? terung kalau di campur dalam kari atau msk asam memang sedap! Tak pun di goreng dengan sambal cili kering atau masukkan dlm sambal sardin or sadin masak kicap, fuhhhh...mmg bestlah! makan bertambah-tambah you. Cuti panjang minggu yang sudah2 tu, mama ada masak terung goreng cili padi, sedaplah pulak. Air tangan seorang ibu kalau memasak, walaupun cuma campak2 je mesti terangkatlah. Laki makcik pun suka sampai makan tak toleh kiri dan kanan. Seyes mmg mudah, simple dan ringkas je. Bila balik Kl incik suami mintak mas masakkan macam mama masak. Suka betul dia dengan terung grg ni.
Dari dapur mama
terung goreng air tangan mama jauh beza dgn tangan anknya yg tak berbedung ini hehehehe....



Bahan-bahan :-
2 batang terung panjang - potong 6
1 biji bwg besar - hiris
1 biji bwg putih - hiris
7 tangkai cili padi - hiris
1 genggam ikan bilis
1 sudu kecil pati ikan bilis knor - optional
Garam secukup rasa

Cara-cara  :-
Minyak yg lebih sedikit. Gorengkan dulu terung sampai masak (api jgn besar nnt cpt hangus) Angkat dan ketepikan. 
Kurangkan sikit minyak. Gorengkan sekejab ikan bilis dan masukkan pula semua bahan hiris. Tumis sampai bwg jadi sedikit garing. 
Jgn lupa perasakan dgn garam dan pati ikn bilis secukupnya. 
Akhir sekali masukkan terung. Gaul rata2 sampai semunya sebati dan bolehlah di matikan api. 
Atau pun, boleh juga taburkan bhn tumisan atas terung grg itu.

3 comments:

  1. Bila tergigit cili api tu lagi best, kan.

    ReplyDelete
  2. Kakchik@ella
    Ye betul...pedas tp nk lagi :-)

    ReplyDelete
  3. Alahai!!!! Ada terung kat cnie ler.... Sedaaapnya... Masak ler per jer terung nie mmg x akan tolak punya... Sedaaaapsesgt!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails