Hangus sikit terung itu huhuhuhu....
Siapa yg tak suka makan terung? terung kalau di campur dalam kari atau msk asam memang sedap! Tak pun di goreng dengan sambal cili kering atau masukkan dlm sambal sardin or sadin masak kicap, fuhhhh...mmg bestlah! makan bertambah-tambah you. Cuti panjang minggu yang sudah2 tu, mama ada masak terung goreng cili padi, sedaplah pulak. Air tangan seorang ibu kalau memasak, walaupun cuma campak2 je mesti terangkatlah. Laki makcik pun suka sampai makan tak toleh kiri dan kanan. Seyes mmg mudah, simple dan ringkas je. Bila balik Kl incik suami mintak mas masakkan macam mama masak. Suka betul dia dengan terung grg ni.
Dari dapur mama
terung goreng air tangan mama jauh beza dgn tangan anknya yg tak berbedung ini hehehehe....
terung goreng air tangan mama jauh beza dgn tangan anknya yg tak berbedung ini hehehehe....
Bahan-bahan :-
2 batang terung panjang - potong 6
1 biji bwg besar - hiris
1 biji bwg putih - hiris
7 tangkai cili padi - hiris
1 genggam ikan bilis
1 sudu kecil pati ikan bilis knor - optional
Garam secukup rasa
Cara-cara :-
Minyak yg lebih sedikit. Gorengkan dulu terung sampai masak (api jgn besar nnt cpt hangus) Angkat dan ketepikan.
Kurangkan sikit minyak. Gorengkan sekejab ikan bilis dan masukkan pula semua bahan hiris. Tumis sampai bwg jadi sedikit garing.
Jgn lupa perasakan dgn garam dan pati ikn bilis secukupnya.
Akhir sekali masukkan terung. Gaul rata2 sampai semunya sebati dan bolehlah di matikan api.
Atau pun, boleh juga taburkan bhn tumisan atas terung grg itu.
Bila tergigit cili api tu lagi best, kan.
ReplyDeleteKakchik@ella
ReplyDeleteYe betul...pedas tp nk lagi :-)
Alahai!!!! Ada terung kat cnie ler.... Sedaaapnya... Masak ler per jer terung nie mmg x akan tolak punya... Sedaaaapsesgt!!
ReplyDelete