klik klik ok!

Sunday, March 4, 2012

Mee Hailam ala-ala Mee Bandung


Assalamualaikum dan selamat tengah hari. Selamat hari ahad, hari beristirehat seisi keluarga. Kualitikan hari ini, sepanjang masa anda bersama kelurga tercinta dgn bersiaran di rumah atau bwk ank2 jejalan cuci mata sambil cari makan. Lagi pun sekarang ni tengah ada sale sane sini (optss...yg ni mak2 sukalah hihihi). Yok shopping!


Hari ni kami tak ke mana2(kot laaaaa), kami lepak2 kat rumah habiskan masa dgn amani je. Layan kerenah dia yg semakin manja. Sekejab nak dukong, sekejab nak baring, sekejab nak dukong balik, sekejab nak meniarap plak dan begitulah seterusnya sampai dia tidor nge..nge..nge..



Oklah, n3 malam tadi mas ada bg tau pasal mee hailam ala2 bandung kan? so skrg mas nak tunjuklah apa itu mee hailam ala2 mee bandung. Macam nie, semalam masa BW dapur org ternampaklah salah satu dapur jiran ada hidang mee bandung yg sgt menyelerakan. Menariklah pulak tgk mee bandung dari air tangan INTAI DAPUR dan bahan2 yg digunakan pun sgt mudah dan senang. Mas just mintak incik hubby belikan mee kuning je, bahan2 yg lain dah sedia ada dalam dapur kami. Tapi tulah mas dah derhaka dengan resepi tu. Yelah elok2 nama dia mee bandung mas dah tukar jadi mee hailam bandung hahahaha... Jangan marah ye kak liza :) Apa2 pun memang sedap! thanks for the recepi.


Jom kita semak resepi dari INTAI DAPUR


Bahan-bahan :-
500gm mee kuning
3 sudu bsr cili kisar - mas letak 2 sudu bsr
3 ulas bwg putih - tumbuk
250ml stok ayam/air - mas letak air je
4 sudu bsr sos tomato
4 sudu bsr sos cili
2 sudu bsr sos tiram
Sedikit tepung jagung+air utk pekatkan kuah - mas tak letak
300gm isi aym
300gm udang
Telur - mas guna 2 biji telur
1 mangkuk kubis - mas gantikan dgn sawi
1/2 btg carrot
2 biji tomato (cincang) - mas guna 1 biji je
Garam dan gula secukup rasa
*mas derhaka dengan tambah 4-5 sudu besar kicap manis*


Cara-cara :-
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili kisar hingga naik bau
Masukkan semua sos, tomato cincang dan isi ayam dan biar hingga isi ayam tadi agak kering
Masukkan air/stok ayam dan biar mendidih
Seterusnya masukkan garam dan gula serta carrot dan bunga kubis
Bila sayur dah empuk,masukkan air tepung jagung dan pecahkn telur, kacau
Masukkan pula kubis dan udang, bila kedua-duanya dah masak, tutup api dan bolehlah tuang atas mee
Hidang dgn cili api potong


8 comments:

  1. ala mas...kak ina tengah diet serius ni..ptg jalan2 sini nampak mee hailam ala2 mee bandung lak.terliur ni...huhu

    ReplyDelete
  2. wow..nampak sedap nya, melly baru saja bookmarked recipe nya dari blog nya kak Liza.. nyam..nyam.. btw salam kenal yah.. ;)

    ReplyDelete
  3. As'salam Mas

    Mengancam menu pagi2 ni, terus kelaparan dah ni tengok mee hailam bandung ni. ala2 kembar siamlah eh ni Mas..hehehe. berselera tengoknya ni Mas, k.ct pun lama dah tak buat mee2 segala. memang kena masak jugalah nanti, tapi kena ada semua insan2 dirumah baru seronok makan ramai2 kan :)

    ReplyDelete
  4. As'salam Mas sdp tu mee hailam lama pulak x buat....ada cili jeruk betambah selara mkn....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum mas...
    tgk gambar yg last tu .. memang terliur tgk... aduh!!! kalau ler dpt makan semangkuk nie... bahagia rasanya.. :)

    ReplyDelete
  6. Inazamri
    Kak ina, hentikan sekejab diet tu, meh mkn mee hailam bandung ni....sedapppppp hihihihi


    Melly octaviana
    Memang sedap sgt tak rugi cuba :-) terima ksh pd k.liza sbb share resepi kan hehehe..


    Ct delima
    Ye betul kak, masaklah apa pun kalo dpt makan reramai mesti seronok! Tak sedar dh tambah byk kali kan :-)


    Sheila shafareen
    Kalo ada cili jeruk...pergggggh mmg x toleh kiri kanan dh hihihihi


    Diana @ melley mey
    Wsalam...
    Hehehe silalah amik semangkuk tu kak

    ReplyDelete
  7. sungguh sedapppppp...
    dah lama tak makan...
    mana nak terjah malam2 ni...oppss dah pagi dah

    ReplyDelete
  8. Kasihredha
    Lama dh akk x dtg sini, sbbkn akk sudi dtg silalh amik semangkuk mee tu ye nge...nge...nge..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails