klik klik ok!

Thursday, September 20, 2012

Daging Kicap ala Rendang Dendeng

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sihat ke kawan2 semua? Mas baru je ok dari demam yg tak berapa deman hihihi. Apa2 pun doa mas semoga kawan2 semua berada dibawah lindungan Allah swt, amin. 

Ok, terlebih dahulu mas nak mintak maaf banyak2 sbb tak balas lagi peti pesanan dari kawan2. Maaf ye, mas belum punya kesempatan untuk membalas. Seminggu mas menghilang sebelum ini sbb kami balik kg, bapa saudara meninggal dunia akibat sakit tua. Pasal tu rumah maya sunyi je. Bukak je pintu rumah terus update n3 pasal amani then senyap lagi, hah time tu mas tak sihat plak.... now dah ok :)

Terima kasih kepada kawan2 yg sudi tinggal pesanan, InsyaAllah mas akan bls dan jejak korang ye ;)
Wokey...now kita ke agenda utama, picass yg mas paparkan nie dah lama terperap dalam post cuma tinggal nak edit je. So memangdangkan hari ni mas dah sht serta punya kelapangan terus mas update, kalau dok tangguh2 jawabnya sunyi sepi ler rumah maya ni.

Rasanya lepas ni memang rumah maya ni akan sunyi dan kali ini mungkin lama sikit. Mas ada kerja yg perlu di selesaikan dahulu. Ada projek sikit, projek tak berapa besar la hihihi. Apa2 pun selesai je projek tu nanti, mas khabarkan pada kawan2 semua ok! heheeeeee..
Ok cukup sudah. Berbalik kepada agenda utama. Siapa yg kat luar sane suka makan kicap? Angkat tangan! saya suka...saya suka....kicap sedap, kicap best kannnnnn. Di sebabkan suka sgt makan kicap maka mas pun buat ler resepi daging kicap ala rendang dendeng! I tell uuuuu my hubby kemain suka, siap kate "nnt buat lagi ye" wut..wutttt..

 Apa yg best dgn daging kicap ni? best sbb rasa nye mcm rendang sikit then byk guna bawang goreng. Kat rumah mas memang sentiasa ada stok bawang grg.... bwg goreng buat sendiri tau! tu yg tetiba rajin nak merendang hehehe. Sebelum si polan tu memuji diri sendiri akan kesedapan daging kicapnya hahaha perasan! Kawan2 cuba lah enak deh...yok coba hihihi.

Resepi : Mrs sunnies home 

Bahan-bahan :-

1 mangkuk daging (lbh kurang la) - hiris nipis, rebus hingga empuk.
3 sekawan (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
8 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
3 sb cili kering kisar
1 sb gula
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
4 sb kicap manis
1 sb kicap pekat
1 sb sos tiram
1 genggam bawang goreng
sedikit garam

Cara-cara :-

1. Tumis seketika 3 sekawan
2. Masukkan bahan2 hiris, tumis sehingga jadi bawang goreng.
3. Masukkan pula cili kering, tumis hingga cili masak/pecah minyak, perasakan dgn gula dan garam.
4. Masukkan daging, kaup balikkan seketika.
5. Masukkan semua bahan sos, kacau rata sehingga semuanya sebati.
6. Akhir sekali masukkan bawang goreng, gaul rata2, bila dah pekat/berubah rupa mcm rendang boleh la padamkan api. 



Cuba JANGAN tak cuba!

10 comments:

  1. Salam, mohon copy ya...nanti ada kelapangan akak cuba resepi ni.

    ReplyDelete
  2. sedapnya masssss

    takziah ye mas
    semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman

    ReplyDelete
  3. Salam kak masss!!! waahhhhh! rezeki kita arini lerrr sbb masuk umah kak tina pun menu daging kat sini pun menu daging, i likeeeeeeee!!! ehehehe.... yg itam2 gini lerr yg kita suke seappppp! sbb tu kulit kita ni gulap gelita atau kusam ehehe...

    ReplyDelete
  4. salam syg mas,
    apa projek besar tue..amboii bz body btl akk nk tau kan he hheee..daging kicap akk suka ..tp diorg kt umah x minat..klu akk adap sorang jew ..he he best.:)

    ReplyDelete
  5. salam mas..semoga cepat sihat.daging dendeng ke ni Mas?sedap ni jika pekena dengan nasi panas.eh apa projek besar tu Mas..psstt boleh kongsi hehe.

    ReplyDelete
  6. slm Mas...take care okehhh..lama yer nnti myepi..nk buat projek ape la tu yer? xsabo lak nk tahu..hehe...

    ape pon layan dulu resepi yg sedap ni dlu..mkn dgn nasi putih panas2 pasti umphhh..

    ReplyDelete
  7. Ellerinize sağlık, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar...

    ReplyDelete
  8. waaahh laki ai suke kalau masak gini.. mau tiru dong yaa nanti kapan kapan senang. hahaa

    ReplyDelete
  9. Assallamualaikum Mas..

    Amboiiii..projek apalah tu ye Mas sampai nak kena bercuti dari berblogging kejap tu..
    Daging ni kalau makan dgn ketupat sesuai tak Mas. Macam sesuai jer sbb dah ala rendang dendeng tu..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails