Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Semoga kawan-kawan semua dalam keadaan baik2 sahaja. Sentiasa jaga kesihatan ye. Mas n amani masih lagi batuk dan selsema. Kesian amani berjangkit dari umminya, baru je keluar hospital dah kena demam semula. Sekejab panas sekejab ok suhu bdn dia. Semoga anak ummi segera sembuh ye :)
Bila dah terkena virus selsema dan batuk sudah tentu-tentu tekak mas kurang deria selera..hidanglah apa saje yg di jamahnya sikit (wakakaka..mcm tak percaya!) satu pembaziran sungguh! huhuuu. Time tu jugalah tetiba teringin bebenor nak makan cake yang ada rasa masam-masam. Sangat2 kebetulan terdengar pula suara en suami berkata "lemon byk ni...nak buat apa?" Ahhah!!! buat cake lemon lah! hehehe...maka menggoogle ler mokcik mencari resepi yang mudah sahaja.
Makanya..dlm keadaan yg tiong..tiong..terhasil juga sebijik cake lemon yang di idam-idamkan. Orang kate memasak harus iklas maka hasilnya memuaskan..ye betul! tapi bab rasa juga kita harus jujur kan? sedap atau tidak kita kena bagi tahu cuma cara penyampaian itu perlu berhemah agar ada pihak yang tdk berkecil hati huhuu..
Secara jujur cake lemon ni memang sedap! bahan2 pun mudah, tekstur pun lembut tak terlalu kering. Semasa kejadian cake ini sangat harum baunya..naik pun cantik je tp ntah la tang mana silapnya cake lemon ni rasanya terlalu masam! Haiyok..opcos lah masam..sah2 cake lemon kan? Masam sangat pun tak sedap kan? huhuuu. Takpe pengalaman jadi pengajaran yang sangat berguna. Lepas ni kalau buat lagi taubat taknak buh lemon byk2 heheheee...
Resepi : My Resepi
Di cuba : Mrs sunnies home
Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana/loaf tin )
- 185gm butter-pada suhu bilik
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu besar parutan kulit limau
- 3 biji telur-pukul sket
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 1/2 cawan gula (jun wat 1/4 cwn aje)
- 1/4 cawan jus lemon
- 1 sk essen vanilla - mas tambah
Cara-cara
- pukul butter, gula n kulit lemon hingga lembut n rata.
- masukkan telur sket2 diselang seli ngan 1 sudu besar tepung. kemudian masukkan semua tepung sekali n kacau rata.
- masukkan kedalam loyang/tin bergris n bakar selama 50-60min.
- campurkan gula n jus lemon (x perlu larutkan gula) n siram atas kek masa masih panas. ia akan membentuk lapisan gula kat atas kek n menjadikan kek tu moist dr jus tu..
salam mas,
ReplyDeletesana sini org demam kan..moga mas n amani sihat yer..lemon kek akk x pernah buat..mesti sedap nie ada rasa masam2 sikit..bunga kt blkang tue lawo.:)
wsalam kak...
Deletemusim la..amin..kesian tgk amani memalam xleh tido sbb hidungnya tesumbat...sedap memang sedap tp sygnya tlalu masam :(
Salam mas
ReplyDeleteSemoga Amani cepat sembuh.
Masam sangat ke mas? Akak xpernah buat cake lemon ni...Kalau kurangkan Masam sure tambah sedap kan.
Wsalam kak...
DeleteAmin....
sangat2 masam kak...yap memang kena kurangkan jus lemon tu baru ok
Cantik kejadian kek lemon tu Mas.. tak apalah, lain kali boleh kurangkan, dulu pernah Kak Amie buat kek lemon di kampung, syukurlah tak masam sebab tak bubuh jus lemon, pakai parutan kulitnya je...
ReplyDeleteAlhamdulillah kek tu mmg cntik naiknya cuma rasanya saje yg membantutkan selera huhuhu..itulah kalo tak buh jus pun ok :)
DeleteSalam kak mas.. moga amani cepat sembuh. tun xpenah mkn kek lemon.. nmpk cantik dh texture tu.. letak frosting agak2 blh cover x rasa masam tu?
ReplyDeleteWsalam tun...
DeleteAmin...
texture mmg ok tun..x taulah plak akk kalo letak frosting msmnya kurang ke tdk huhuhu..mungkin blh cuba :)
Kek memang nampak gebu dan lembut. Masam sangat ke? Tapi saya memang suka lemon, kadang kala beli tapi tak buat apa apa pun...
ReplyDeletemasammmmmm la huhuhu... samalah kt rumah sy x pernah lg putus lemon..suka lg lemon dr limau kasturi hehehe
DeleteKita suka lemon kek tp tak suka klu terlampau masam....ermm teringinnya..
ReplyDeletekurang syok sbb tlalu msm..silap sy sendiri..mungkin kalo sy x tuang semua jus lemon tu mesti kek tu lg best!
Delete