klik klik ok!

Friday, January 18, 2013

Kari ayam Kampung.......sedap!

Di mulakan dengan ucapan >>>> Assalamualaikum dan salam sejahtera. Mari kita basahkan lidah dgn zikir2 yg indah...

Sihat ke? masak apa hari ni? bungkus je? hihiii... Apa pun yang sedang kalian lakukan, semoga hari ini adalah hari yang sangat membahagiakan, InshaaAllah. Mas? stress!!!
Buat sekian kalinya my mood masih lagi ke laut tp dapur tetap berasap k!...bosan ek? asyik2 kelaut..kelaut saje lah! sabar tau...
Mungkin kah ini n3 mas yang terakhir? kenapa? ntah lah, letly ni terasa semakin sepi dunia blogger dengan mas...semakin suram tanpa sebab. Haruskah mas berhenti? humm....

Resepi : Kari Ayam Kampung
By : mas@sunniesdiary.blogspot

Bahan-bahan :-
1 ekor ayam kampung - Salai/panggang (optional)
1 paket kecil kari ayam BABAS - bancuh dgn sedikit air
2 sb cili kering kisar
8 biji bawang merah - hiris
3 biji bawang putih - hiris
1 biji bawang besar - hiris
3 rempah sekawan
1/2 inci halia - ketuk
2 batang serai - ketuk
1/2 sk halba (optional)
2 tangkai daun kari
1 biji buah tomato - cincang
2 biji kentang - belah 4
1 mangkuk kecil air asam jawa
1 kotak kecil santan m&s
Air - secukupnya
Garam, gula dan serbuk pasti sedap - secukup rasa

Cara-cara :-
1. Belah 4 ayam kampung yang dah disalai/pangang. Ketepikan.

2. Tumis halba hingga warna coklat gelab, masukkan 3 sekawan tumis sekejab, masukkan pula daun kari, halia dan serai.

3. Bila dah layu, masukkan pula bahan2 hiris. Tumis sehingga kekuningan.

4. Masukkan cili kering, masak sehingga cili pecah minyak. Masukkan pula kari, tumiskan beberapa minit, letakkan buah tomato dan kacau rata.

5. Masukkan air asam jawa dan sedikit air, letakkan pula ayam dan kentang. Tambahkan lagi air sehingga paras ayam.

6. Perlahankan api, tutupkan periuk, biarkan mendidih. 

7. Bila kentang dh empuk, perasakan dengan garam, gula dan serbuk pasti secukup rasa. 

8. Akhir sekali masukkan santan, sesekali kacau. 

9. Padamkan api bila santan dah masak (pecah minyak) 

6 comments:

  1. Salam Mas....sedapnya saya nampak kari ayam kampong tu...konfirm bertambah-tambah makannya...

    ReplyDelete
  2. Mas....biar stop blogging tapi jgn stop masak ya....

    ReplyDelete
  3. Wah Mas! Jom kita tukar2 sepinggan... kakak pun masak kari ayam juga, tapi dengan umbut kelapa!

    ReplyDelete
  4. Aym kg mmg sedap kn mas ..akk pun suka..tp jrg beli..slulunys mmg sesuai bila dibuat kari..mabless

    ReplyDelete
  5. kari ayam mmg fav QH sgt tau Mas..xpyh lauk lain pon xpe..bleh btmbh mkn..

    pstttt: Mas jgn la benti dr blog..QH pon pnh tfkr gitu gak dlu..tp skrg jika smpt QH akan update wlaupon xselalu..

    ReplyDelete
  6. Sedap ni cicah roti prata...nyam2x

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails