klik klik ok!

Tuesday, March 19, 2013

Tiramisu biscotti in glass

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Bersua kembali di alam maya ini..Alhamdulillah Allah SWT masih pinjamkan nafas dan berikan kesihatan yg baik untuk mas jalankan tugasan seharian. Semoga kita semua sentiasa berada di bawah lindungan NYA..InshaAllah.

Maaf jiran tetangga, mas masih tak punya kesempatan utk bls kunjungan. Apa2 pun terima kasih sudi bertandang ye... muah..muah!
Gambar dari my fon cap hayam hihiii.. 
kemudahan yg semakin canggih sgt menguntungkan!

Ok, buat tatapan semua kali ini mas sajikan Tiramissu Biscotti dalam gelas. Tiramissu ni mas letak filling jem rasberry dan chipsmore. Sedikit kelainan, kebiasaan mas gunakan gula tp kali ini mas gantikan dgn susu pekat manis. Ternyata sangat sedap dan lemak rasa cream cheese tu. Nyum...

Bahan-bahan :-
150gm biskut merri
250gm cheese cream- mas guna brand TATAR
200ml whipping cream
1/4 cwn susu pekat manis- nak bubuh 1/2 cwn pun blh
1 bungkus white coffe 3in1 - apa2 brand pun blh.
1 cwn air panas - utk bancuh white coffe
Jem rasberry - optional
Chipsmore - optional
Serbuk koko sebagai hiasan

Cara-cara:-
1. Putar cream cheese, whipping cream dan susu pekat manis hingga kembang.
2. Bancuh white coffe dgn 1 cwn air panas - tambahkan air kalau tlalu pekat.
3. Celup biskut merry hingga basah dan lembut
4. Susun dalam gelas/bks kesukaan anda
5. Letakkan sedikit jem rasberry/ apa2 saja filling, taburkan chipsmore
6. Letakkan pula bahan no 1 
7. Dan ulang semula step no 3, 5 dan 6 hingga hbs.
8. Simpan dalam peti ais selama beberapa jam atau semalaman.
9. Taburkan serbuk koko sebelum makan.

4 comments:

  1. Selamat pagi Mas...
    segar mata memandang tiramisu dalam glass itew...kalau dekat boleh gak merasa kan...

    ReplyDelete
  2. salam syg mas,
    rindunya kat mas nie..mmg wat akk kecur nie tau..:)amani sihat tak?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails