klik klik ok!

Saturday, August 23, 2014

Lempeng & Sambal sardin

Assalamualaikum..
Happy saturday everyone! Malam ni di shah alam sangat dingin. Hujan turun dengan lebat sekali. Alhamdulillah.

Kalau dah nama nye hujan, tak lari dari perut yang lapar kan. Nak makan nasi rasa malas. Datang rajin buat lah lempeng dan sambal sardin. Gila best! Super sedap!

Resepi : Lempeng Tepung

Bahan-bahan :-
4 cawan tepung gandum
1 biji telor
1 sb kecil garam
Air secukup nya

* dalam bekas satukan tepung gandum, garam dan air. Kacau rata hingga tepung tidak bergentel. Adunan jangan terlalu cair atau terlalu pekat. Kemudian masukkan telor. Kacau lagi hingga sebati.
* gunakan kuali non stick, sapu rata sedikit minyak dlm kuali.
* ambil sesenduk adunan, tuang ke ats kuali, ratakan membulat guna belakang senduk, nipiskan.
* tunggu beberapa minit dan balikkan. Sama juga, tunggu lagi beberapa minit. Angkat.
**dlm gambar tu mas guna acuan roti jala. Senang dan cepat.

Resepi : Sambal Sardin

Bahan-bahan :-
1 tin kecil sardin - hiris
4 biji bawang merah -hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
1 senduk cili kering kisar
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam dan gula

* tumis semua bahan hiris hingga naik bau. Masukkan cili kering. Masak hingga cili masak dan masukkan gula. Kacau lagi.
* masukkan sardin bersama sos nye sekali. Hancurkan sedikit isi ikan sardin. Kacau rata.
* masukkan pula secubit garam dan air asam jawe. Gaul rata lagi.
* masak sampai sardin masak dan terbit minyak. Padamkan api.

1 comment:

  1. pehhh....hujan-hujan ni terliur tengok lempeng dengan sardin kak mas ni...

    nyum3...^-^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails