klik klik ok!

Saturday, August 21, 2010

Kuey Teow Hailam

Diam tak diam sudah 11 hari kita berpuasa hari nie... dan sedar tak sedar rupanya baru semalam kami berbuka dengan makanan selain dari nasi hihihi.... Dari hari pertama ramadhan hinggalah waktu berbuka, nasilah menjadi santapan utama kami... syukur Alhamdulillah di atas rezeki mu Ya Allah :)) semalam saya teragak nak masak kuey teow pula..... saje je nak ubah selera ;-)

Kuah hailam.... sengaja saya tak masakkan sekali dengan kuey teow sbb takut kembang


Bahan-bahan
3 ulas bawang putih ~ ketuk
2 sudu besar ~ cili kering
3-4 ketul ayam ~ potong kecik
6 ekor udang
5 ketul fish ball ~ potong 2
sayur sawi, taugeh dan daun kucai ~ ikut suka nak banyak mana
sedikit garam
sos tiram
sos cili
sos tomato
kicap manis dan kicap pekat
1/2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)

cara- cara memasak
1. tumiskan bawang putih hingga kekuningan
2. masukkan cili kering, tumis lagi hingga cili kering masak (pecah minyak)
3. letakkan pula ayam, udang dan fish ball
4. selepas itu masukkan pula garam, sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap manis
5. bila semua dah sebati letakkan pula air (terpulang pd kita nak kuah banyak mana)
6. bila kuah dah mendidih masukkan sedikit kicap pekat dan air tepung jagung.
7. akhir sekali baru masukkan sayur-sayuran

*celur kuey teow dengan air panas (jgn celur lama-lama) bolehlah curahkan kuah hailam ke atas kuey teow*

3 comments:

  1. best ni kuew tiau hailam...x pernah buat lagi ni..bleh try gaks...

    ReplyDelete
  2. hihihihi... harus try tu akma :))

    ReplyDelete
  3. Nice resepi, boley try utk buka pose ptg ni

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails