Selalunya, kalau nak sarapan pagi je, kita dok layan nasi lemak, roti canai, behun goreng, mee gerong dan sebagainya...
Apa kate sesekali kita ubah selera dengan sarap lempeng tepung! bukan saje mudah tapi berkhasiat! makan plak dengan sambal ikan bilis... pehhh besh wooo....
Bahan-bahan untuk 2 org makan
9 senduk kecil tepung gandum
1 biji telor
1 - 1/2 gelas susu kotak (apa2 brand pun boleh)
sedikit garam
air secukupnya (anggaran dlm 2 gelas)
minyak sayuran/zaiton
Cara-cara penyediaan
Didalam 1 bekas, satukan tepung gadum, garam, air dan susu segar.
Kacau sebati hingga tepung tidak bergentel (ye ke gentel? huhuhu kacau sampi tepung tak berketul-ketul).
Pastikan adunan tidak tertalu cair.
Masukkan pula telor dan kacau lagi.
Di atas kuali leper, sapukan sedikit minyak.
Masukkan 1 senduk adunan dan ratakan nipis mengikut saiz kesukaan anda.
Masakkan hingga ke dua belah lempeng kekuningan (macam dalam gambar tu..)
Selamat Mencuba!
p/s : sambal ikan bilis tu di kemudian hari laaa share resepi ye....
mood : masih lagi demam... n3 ni dh 3 hari berlaku hihihihi......
No comments:
Post a Comment