klik klik ok!

Friday, September 7, 2012

Snow cheese cake yg comot :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam Jumaat, semuanya ok ke? takde masalah kan? kalau ada, tanganilah dgn hati yg tenang, sesungguhnya setiap kejadian adalah ujian utk kita dari NYA. Pasti ada hikmah dan ganjaran yg Allah swt akan berikan,
percaya la :)

Pagi2 rumah mas sudah tayang cake...lalalala jangan marah arrrr. Oh ye terima kasih kpd kak naz sbb tlg tunjuk cara2 nak mengatasi mslh coment yg asyik hilang semasa menaip. Mas tak tahu pun post coment tu bermasalah, now dh ok.
 Bahagianya tekak dan perut ini dpt merasa cake yg di idamkan. Alhamdulillah percubaan pertama yg menjadi, walau pun rupe paras kejadian agak comot, walau pun derhaka dgn resepi asal tapi hasil dan rasanya tersgt mantop! 

Hummm...kalau dah derhaka hasilnya sedap apatah lagi kalau tak derhaka....mesti lagi meletup! he3.... hi mokcik masuk bakul pocik angkat ye hahahaha!
 Percayalah...kawan-kawan patut coba, memang enak! rasa lemak2 masin dari parutan cheese dan manis2 lemak dari gabungan susu manis dan cream cheese menjadikan cake itu sangat..sangat...SEDAP!

Terima kasih kepada rahel yg telah berjaya menggoda tekak mas sampai terasa-rasa keenakknya saat mata ini memandang tepat kepada picas cake nya. Sekarang mas pula copy paste resepi di sini ye :)

Sumber :Kak Zai

Bahan:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100g gula halus
100g tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
60g tepung jagung (maizena)
50g air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalet
75g mentega (dicairkan)

Untuk krim:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis ->>k.zai letak 1 cawan (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul).

Untuk Toping:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2.Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3.Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang disapu dengan sedikit butter.
4.Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam dengan kepanasan 150'C.
5.Bila sudah masak biarkan sejuk.Bila dah sejuk,ambil pisau kek dan potong di tengah2 kek supaya menjadi dua bahagian.
6.Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi,kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7.Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8.Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh kek sebagai toppingnya.
9.Masukkan dalam peti ais dalam 1-2 jam.Lepas tu baru potong.


Nota : mas cuma guna 4 biji telor, 160 gm tepung blue key dan mas tak letak tpg jagung. Alhamdulillah cake tetap jadi cantik, lembut dan gebu. Mas buat wktu mlm then esok baru potong dan rasanye lg enak :)
Tahu tak...di sebalik keterujaan nak menyiapkan cake menjadi sebijik cake yg cantik mcm rahel punya, rupanya bukan mudah. Alahai tangan kenapalah kau keras tangan! Kalau korang blh nampak mesti korang gelak! payah betul nak solek, comot2 hah! 
Tak kisah la...apa yg penting hasil nya...tak gitu?
yummiiiiiii delicios!

23 comments:

  1. Salam kak massss!!!! morningggggggg!!!! amboiiiii, jadik omputih dia bf dgn kek cis2 gini :D kita kasi sepotong yg dlm pinggan tu ya kak :D tak leh mkn byk2 bahaya ehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik manissssss!!! gitu ler...teman teringin gak nak merasa cam omputih sikit, yelah nk ke negara omputih lum tentu sampai kan hihhi..sepotong je? mana cukuppppp he3

      Delete
  2. Replies
    1. serius sedap! tarak tipu punya hihihi

      Delete
  3. fuhhh... sedapnye... nak rasa gak sepotong

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepotong je? betul ni? tak menyesal? sedap ni tau... :)

      Delete
  4. Replies
    1. ofcos la kan... jgn mkn byk2 nnt gemuks hehehe

      Delete
  5. amboii mas..mmg meletoopp kek mu itu..mcm akk nak rasa jew tau..lap air liur nie..:)pic pun dh cantikk:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo akk jiran kita memang kita dh hulur tp kita tak berjiran plak hihihi terima kasih kak :)))

      Delete
  6. puan nak tnye cikit...tang mne yer yg comot tu?? xnmpk ponggg...dh ok sgt dh kejadian kek tu kak oiiii...QH masih simpan lg resepi ni...lom jodoh lg nk bakingnye..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah itu lah magik! tak nampak kan kan kan...sbrnya comot tp kita dh tutup2 sikit tu yg tak nampak hehehe....

      Delete
  7. sedappppppnya masssss
    sure le terasa cheese tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehaiiii memang x tahu nk kate apa...nikmat merasa cheese tu...hehaiiii...best la!
      hahaha mcm tu skali mas ni hah...antu cheese!

      Delete
  8. cantikk sgt....cheese2 ni mmg x tertahan nafsu nk merasa..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih noorsha...betul3x...tu yg buat sbb tak tahan heheeee

      Delete
  9. salam mas sani..emmm sedapnyaaaa.Klu dpt sepotong ni...mahu trpejam2 mata mkn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak azatie...sambil pejam sambil kunyah pelan2 baru rasa kenikmatan cheese nya kan kak hihihi...

      Delete
  10. Semestinya sedap kalau yang ada cheese...gue suka banget

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails